Бисер Петков: Неоснователно се смята, че държавата ще отнема деца при фалшиви сигнали

12:40, 17 май 19 / Политика 25 1193 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Напълно неоснователни са изразените в социалните мрежи притеснения на родителите, че държавните органи ще отнемат деца при фалшиви сигнали. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в отговор на въпрос на народния представител Светлана Ангелова по време на днешния парламентарен контрол.

Борисов: Национална стратегия за детето 2019-2030 няма

Той посочи, че в Закона за закрила на детето от 2003 г. е регламентирано, че „лице, на което стане известно, че дете се нуждае от закрила, е длъжно незабавно да уведоми дирекция „Социално подпомагане“, Държавната агенция за закрила на детето и Министерството на вътрешните работи“. Същото задължение има и всяко лице, на което това е станало известно във връзка с упражняваната от него професия или дейност, дори и ако то е обвързано с професионална тайна. Това е норма, действаща от 16 години и не е въведена с последните промени в Закона за закрила на детето, каза министър Петков.

Категорично заявявам, че нито в проекта на стратегия за детето, нито в законодателството се предвижда отнемане на права на родители. Позициите, действията и мерките на Министерството на труда и социалната политика винаги са били в съответствие с конституционния принцип, че отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата, каза министър Петков.

Омбудсманът: Стратегията за детето трябва да бъде оттеглена, а не замразена

Той припомни, че по разпореждане на Бойко Борисов работата по проекта на стратегията беше спряна и изготвения проект беше оттеглен. В този контекст искам да подчертая, че не само няма Стратегия за детето с времеви хоризонт 2019-2030 г., но към момента няма и актуален проект на такъв документ, който да бъде обект на обществено обсъждане, каза Петков.

Той обърна внимание, че съгласно Конвенцията на ООН за правата на детето страните по нея предприемат необходимите мерки с цел да подпомагат родителите и другите лица, отговорни за детето. Това е и основната цел на законите в България в областта на закрилата на детето. В тази връзка, по никакъв начин на ниво законодателство или стратегически документи не се допуска или предвижда разширяване на правомощията на държавните служители спрямо семействата, отнемане на деца или отнемане на права, подчерта министър Петков.

Бисер Петков: Не се работи по Националната стратегия на детето 2019-2030 г.

Във връзка с действията на социалните работници при подаден сигнал за дете в риск следва да се има предвид, че тяхното задължение да проверяват всеки сигнал също не е ново. Няма как държавните органи да извършват своята дейност, без да има нормативна регламентация на техните задължения. Именно с цел по-добра координация на всички ангажирани органи бяха и приетите от Народното събрание на 7 март 2019 г. промени в Закона за закрила на детето. С тях се въвеждат координационни механизми за работата на институциите, тъй като закрилата на децата не е отговорност само на социалните работници. В закона останаха непроменени действащите от много години разпоредби относно основанията за настаняване на детето извън семейството. Тези основания не са разширявани, каза министър Петков.

По отношение на въпроса относно подготовката на проект на Закон за детето, искам отново да заявя, че в МТСП не се работи по разработването на Закон за детето или на друг закон в областта на правата на децата, каза в заключение министър Бисер Петков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама