Алпинистът Иван Томов е загинал в Хималаите

15:50, 17 май 19 25 5467 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Алпинистът Иван Томов е загинал в Хималаите, съобщиха от фирмата-организатор на експедицията.

Причината за смъртта му е мозъчен оток. 

По време на спускането започнал да получава затруднения с дишането и в 4-ти лагер му е бил даден кислород и дексаметазон. Там прекарал нощта. Въпреки че е успял да слезе още малко, той умира малко под 4-ти лагер.

От фирмата организатор Чатурс Трекс & Експедишънс са изпратили шерпа от Лагер 3 към Лагер 4, които да посрещне Иван и рускинята Настя Рунова. Иван се е чувствал добре вечерта, но на сутринта е развил мозъчен оток. Въпреки кислорода и поставения му дексаметазон, русенецът е починал на слизане, пишат специализираният сайт за алпинизъм Summitsweb.com.

Вчера 35-годишният русенец стана третият българин, изкачил осемхилядника Лхотце и вторият, сторил това без допълнителен кислород, предава БНР.

Атанас Скатов покори третия по височина връх в света

Преди дни ураганни ветрове унищожиха палатката на Томов и се наложи той да продължи с екипировка назаем. Томов разказа, че не е успял да се излекува от кашлица, но ще рискува и ще направи опит.

През юни 2013 г. Иван Томов оцеля при клането в базовия лагер на Нанга Парбат, когато въоръжени бойци избиха 10 алпинисти и един шерп. Година по-късно изкачи Броуд пик (8047 м), а през 2017 г. и Манаслу (8163 м).

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама