"Капачки за бъдеще": Кувьози вече има, необходима е друга животоспасяваща и диагностична апаратура

11:45, 21 май 19 25 3775 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Няма нужда от закупуване на нови 50 кувьози. Ние разполагаме с данни, които доказват правотата ни, има нужда от друга животоспасяваща и диагностична апаратура.'', това каза Лазар Радков от инициативата „Капачки за бъдеще“ във връзка с взетото решение на 14 май да бъдат закупени нови кувьози на стойност 750 000 лева.

Това решение беше взето след среща на здравния министър Кирил Ананиев с премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, предаде БГНЕС.

Радков обяви, че тази сутрин са пуснали писмо до министър-председателя Борисов, до Кирил Ананиев и до Владислав Горанов с молба това решение да бъде преразгледано.

Доброволци спасяват бебета и подменят кувьози с капачки

„Няма нужда да се закупуват толкова много кувьози. Призоваваме отговорните институции да направят задълбочено проучване и ако установят, че наистина няма нужда от закупуването им, тези средства да бъдат пренасочени за осигуряване на друга животоспасяваща или диагностична апаратура”, заяви Лазар Радков и увери, че до есента най-старият кувьоз във всички общински болници няма да е преди 2000 година.

Инициативата „Капачки за бъдеще“ ще промени фокуса си, тъй като недостигът на стационарни кувьози вече е почти решен.

„Транспортните кувьози са следващата стъпка в развитието на „Капачки за бъдеще“. Тяхната цена е около 15 000 лв. докато базовите са близо 7000 лв. Идеята е кампанията да се разрасне толкова, да събираме толкова средства и да рециклираме толкова много, че в един момент да осигуряваме детски линейки“, уточни Радков.

„В малките общински болници липсват и много други медицински апаратури, които ние в момента обследваме. Правим проучване в коя болница какво е необходимо. „Капачки за бъдеще“ продължава да дарява апаратура за малките населени места, за детските отделения, родилните и неонатологиите“, добави Мартина Йорданова.

Тя съобщи, че през септември ще кандидатстват за подобряване на рекорд на Гинес за най-много събрани пластмасови капачки.

„От началото на „Капачки за бъдеще“ само за една година сумарно събрахме 69 т. пластмаса. В последната ни кампания, само за 7 дни, събрахме 70 т. пластмаса. Мислим и вярваме, че сме готови да кандидатстваме за Гинес и в края на септември да съберем над 100 т.“, заяви Йорданова 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама