Гени помагат на делфините да се защитават от болести и да понасят климатични промени

18:40, 27 май 19 / Култура 25 1982 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Делфините се нуждаят от някои гени за имунната система, за да оцелеят в особени екосистеми.

Установяването на тези гени може да позволи на учените да идентифицират потенциални заплахи за популацията им, сочат резултатите от изследване. Резултатите му са публикувани в Ecology and Evolution, съобщава "24 часа".

"Генетичното многообразие е с ключово значение за приспособяването на животните към променяща се среда", заяви ръководителят на изследването Оливър Манлик от университета на Обединените арабски емирства. "Различни гени могат да помогнат на популацията да се защити срещу болести и да понесе климатични промени, но не всяко генетично разнообразие е еднакво важно", допълва той.

Някои генни вариации са смятани за неутрални генетични маркери, които не се използват за оцеляване или приспособяване на животното.

Учените са сравнили две популации бутилконоси делфини от Западна Австралия, като едната е с неутрални гени, а другата - с главния хистокомпатибилен комплекс гени.

"За да се идентифицират нужните за оцеляването и приспособяването на животните генни вариации, е важно вниманието да се фокусира върху гени, които са свързани с характерни особености на околната среда", отбеляза Манлик. "Подобни гени са онези от главния хистокомпатибилен комплекс, които играят съществена роля за разпознаване на патогени и отключване на имунен отговор", допълва той.

Учените са установили, че делфините в Залива на акулите са с по-голямо имуногенетично разнообразие в сравнение с онези в морето край Бънбъри и следователно са по-резистентни към предизвикани от човека промени в крайбрежната екосистема.

Това не означава, че никаква опасност не грози делфините в Залива на акулите.

"Казано с други думи, по-голямото многообразие на главния хистокомпатибилен комплекс гени осигурява допълнителна защита на тези делфини, но не ги прави неуязвими към многото заплахи, с които се сблъскват", поясни ученият.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама