Увеличават педиатричните пътеки с до 30%

12:50, 28 май 19 25 1158 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Исканията на Български лекарски съюз за повишаване на цените на редица клинични пътеки и най-вече на тези в Педиатрията - изпълнени. Това става ясно от проекта на Анекса към Националния рамков договор за медицинските дейности между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз за 2018 г. , публикуван на официалната интернет страница на НЗОК.

Oтпускат близо 3 млн. лв. за заплати в педиатричната болница и нова техника

Така с влизането в сила на Анекса към НРД 2018 г. всички пътеки, които в сега действащия Анекс към НРД 2018, са общи за деца и възрастни, ще бъдат разделени в отделен Пакет и ще бъдат финансирани изцяло като Пакет Педиатрия. Или както следва:

- Цените на клиничните пътеки, изпълнявани в клиники/отделения по „Педиатрия” в структури от трето ниво на компетентност се увеличават с 30%, а тези от първо и второ ниво на компетентност с 20%:

- Поради значителните разходи за хирургично лечение на деца, както и необходимостта от по-продължително проследяване на състоянието им беше договорено увеличение с 50% на цените на следните клинични пътеки: КП 172, КП 174, КП 176, КП 178

Увеличението на цените в областта на Пулмологията ще бъде с 10%, като там, където има разделение на пътеки за деца и за възрастни, детските пътеки ще бъдат завишени с 20%.

Дават 30 млн. лв. за общинските, областните болници и психиатриите

Повишаване с 10% ще има и на цените на терапевтични клинични пътеки, изпълнявани в отделения по „Вътрешни болести”, „Кардиология ”и „Анестезиология и интензивно лечение ”от първо и второ ниво на компетентност.

Имайки предвид факта, че за изпълнението на клинични пътеки в областта на „Инфекциозни болести”, са необходими значителни средства, както за диагностициране на съответното заболяване, така и за лечението на пациентите, договореното увеличение при тях е в размер на 20%.

В подкрепа на демографската политика със 100 лв. е увеличена цената на клинична пътека „Раждане” - от 750 на 850 лв.

Увеличение има и при цените на амбулаторни процедури № 35, № 37.

Проектът на Анекс към Националния рамков договор за медицинските дейности между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз за 2018 г. е публикуван на официалната интернет страница на НЗОК за 14-дневно обществено обсъждане.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама