Защо сладоледът и готовите храни са опасни?

10:40, 31 май 19 25 2648 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хората, които ядат големи количества силно преработени храни, от зърнени закуски и готови ястия до кифли и сладолед рискуват да получат инфаркт, инсулт и ранна смърт, според две основни проучвания.

Констатациите от отделни екипи във Франция и Испания допринасят за нарастващите доказателства, че храните, произведени в заводи с промишлени съставки, могат да увеличат риска от редица заболявания като рак, затлъстяване и високо кръвно налягане, информира „Гардиън“.

Във френското проучване „NutriSanté“ изследователите от Университета в Париж изследваха хранителните навици и здравето на повече от 105 000 души. В продължение на пет години на проследяване, тези, които консумират силно „преработена“ храна, са били изложени на най-голям риск от инсулт, инфаркт и други сърдечно-съдови проблеми. Когато количеството на преработените храни в диетата се увеличи с 10 процентни пункта, например от 10% до 20%, рискът от такива заболявания се повишава с 12%.

Ултра-преработените храни обикновено се приготвят от промишлени съставки, включващи нишестета, захар и наситени мазнини с добавки като консерванти, свързващи вещества, насипни вещества, подсладители, ароматизатори и “сензорни усилватели”. В Обединеното кралство тези храни са толкова популярни, че съставляват половината от националната диета, повече от всяка друга страна в Европа.

За второто проучване, екип от Университета в Навара в Памплона наблюдава хранителните навици и здравето на почти 20 000 испанци от 1999 до 2014 г. В хода на проучването са умрели 335 участници. След като вземат под внимание фактори като възраст, пол, индекс на телесна маса и дали хората пушат или не, тенденцията е ясна. Потребителите на ултра-преработени храни - които са се хранели по четири пъти на ден са с 62% по-вероятно да са починали от тези в дъното на класацията, които са консумирали готова храна по-малко от два пъти дневно.

Мария Бес-Растроло, ръководител на испанското проучване, заяви, че смъртността нараства с повишена консумация на ултра-преработените храни.

Тя каза, че е важно да се научим как да разпознаваме „добрата“ храна, добавяйки: „Ултра-преработените храни се произвеждат предимно или изцяло от промишлени вещества и съдържат малко или никакви основни натурални продукти. Те са готови и трябва само да се загреят или направо да се пият или да ядат.“

Проф. Корина Хоукс, директор на политиката по храните в „City University“ в Лондон и един от водещите изследователи в финансираното от правителството звено за изследване на затлъстяването, заяви: „Правителствата трябва да направят повече, за да намалят изчерпателно наличността, достъпността и привлекателността на преработените храни с високо съдържание на мазнини, захари и сол. "

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама