България отдаде почит на Христо Ботев и загиналите за Родината

12:44, 02 юни 19 25 1291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стотици граждани и гости на столицата се събраха в Борисовата градина в неделния почивен ден, за да отбележат 2 юни – Деня на Христо Ботев и загиналите герои за свободата на Родината. На официална церемония пред паметника на гениалния поет и революционер те се преклониха пред героя, превърнал в едно поезия и жизнен подвиг, предаде БГНЕС.

Пред събралото се множество слово произнесоха поетите Здравка Евтимова и Никола Инджов, а деца от столични училища прочетоха свои стихотворения, посветени на Ботев. Под звуците на химна на България, изсвирен от представителния гвардейски духов оркестър, политици и граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на героя и с минута мълчание отдадоха почит на неговата саможертва. На церемонията присъстваха още заместник-кметът на Столична община Тодор Чобанов и Белоградчишкия епископ Поликарп.

Точно в 12.00 часа звукът от сирените наруши тишината. Пешеходци, автомобили и автобуси спряха, а всички забравиха за забързаното си ежедневие и отдадоха мълчалива почит пред подвига на Христо Ботев и хилядите герои, дали живота си за Свободата на България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама