ХДС иска да запази „голямата коалиция“ с ГСДП

14:22, 02 юни 19 / Свят 25 954 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ръководството на германския Християндемократически съюз /ХДС/ заяви, че е готово да продължи работата си в „голямата коалиция“ с Германската социалдемократическа партия /ГСДП/. Това изявление беше направено на фона на решението на Андреа Налес да подаде оставка от лидерските постове в ГСДП.

Ръководството на ХДС се е обърнало към всички партийни членове с призив да се запази настоящото германското правителство. По-късно днес се очаква то да обсъди възможните последици от решението на Налес за „голямата коалиция“, която управлява страната втори пореден мандат от 2013 г. насам.

Андреа Налес обяви, че подава оставка като председател на ГСДП, а също така се оттегля и като ръководител на парламентарната група на социалдемократите в Бундестага. Решението й бе взето само седмица след провеждането на изборите за Европейски парламент. На него социалдемократите претърпяха срамно поражение. От втора политическа сила те се свлякоха на трето място, загубвайки в сравнение с евровота през 2014 г. 12%. Освен това, ГСДП за пръв път от над 70 години загуби изборите в Бремен, където победата остана за християндемократите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама