КЗК спира Максим такси и го глобява с едва 3520 лв.

17:30, 03 юни 19 25 1072 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Платформата за таксиметров превоз "Максим такси" трябва незабавно да прекрати дейността си на територията на България, реши Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Причината е, че дружеството осъществява нелоялна конкуренция и няма необходимите разрешителни за извършване на транспортна услуга. Наложена му е глоба в размер на 8% от годишните приходи, която възлиза на 3520 лв.

Едва след медийни публикации през март 2019 г. антимонополната комисия започна да разглежда случая с безконтролната услуга за свързване на пътуващи чрез смартфон приложение с шофьори, които са готови да превозят клиентите до посочената дестинация. Част от шофьорите са регистрирани таксиметрови водачи и плащат данъци, но друга част са физически лица, които не се отчитат никъде и ползват личните си автомобили.

"Максим такси", което доби известност като руския Юбер, работи у нас от 2014 г., но преди месец март бе проверявана единствено от Националната агенция за приходите. През март тази година се стигна дори до протести на потърпевшите от нелоялната конкуренция на "Максим" таксита.

Компанията "Максим" е руска, основана е през 2003 г., а сайтът ѝ има версии на 15 езика. Фирмата разчита на модела на споделени пътувания, при който всеки може да стане шофьор със собствения си автомобил и да кара колкото време желае, без да бъде обвързан с договор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама