Кралица Елизабет II даде пищен банкет в чест на американския президент

07:10, 04 юни 19 / Свят 25 1515 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на САЩ Доналд Тръмп похвали "седемте десетилетия на ценното приятелство" между Великобритания и неговата страна по време на официалната вечеря с кралското семейство в Бъкингамския дворец.

„Споделената връзка между САЩ и Обединеното кралство ще продължи да обединява двете страни в продължение на много години“, каза от своя страна кралица Елизабет II. Американският президент и първата дама Мелания са в Обединеното кралство от понеделник на тридневно държавно посещение. Преди държавния банкет двамата разгледаха царската колекция подаръци и направиха обиколка на Уестминстърското абатство, където положиха венец на гробницата на Незнайния воин.

„Тази вечер празнуваме съюз, който помогна за гарантиране на безопасността и просперитета на нашите народи в продължение на десетилетия, и който вярвам, че ще издържи още много години”, заяви Елизабет II.

Американският президент благодари на кралицата за гостоприемството и за почти седемте десетилетия на "ценно приятелство" със САЩ. "Ние утвърждаваме общите ценности, които ще ни обединят дълго в бъдещето: свобода, суверенитет, самоопределение, върховенство на закона и позоваване на правата, дадени ни от всемогъщия Бог", каза Тръмп, предаде БГНЕС.

Тръмп заяви, че с Великобритания е възможна "голяма търговска сделка". Той каза, че това може да се случи, след като Великобритания премахне "оковите".

Менюто на банкета включваше агнешко с билков пълнеж и ягодов десерт.

По време на срещата си с премиера Тереза Мей Тръмп получи като подарък поставен в рамка проект на Атлантическата харта - декларацията, подписана от британския премиер Уинстън Чърчил и президента на САЩ Франклин Д. Рузвелт през август 1941 г., определяща общите цели за света, включително по-свободна търговия, разоръжаване и правото на самоопределение на всички хора. Декларацията помага да се положат основите на ООН и Световната търговска организация.

Подаръкът подчертава трансатлантическите специални отношения и международният ред, който президентът на САЩ често осмива, коментират агенциите. Подаръкът е копие на личния екземпляр на Чърчил на документа, с неговите ръкописни бележки и корекции, направени с червен молив.

Първата дама Мелания Тръмп получи чаена чаша, създадена от британската дизайнерка Ема Бриджуотър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама