ГДБОП: От януари са задържани над 25 лица за онлайн злоупотреба с деца

08:21, 04 юни 19 25 1558 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От началото на годината до сега имаме задържани над 25 лица, които са злоупотребявали сексуално с деца по линия на разпространение и притежание на материали онлайн, а така и също сексуално изнудване на деца на възраст 7-12 години. Задържаните са на територията на цялата страна. Това заяви началникът отдел "Киберпрестъпност" при ГДБОП комисар Явор Колев пред БНТ.

Колев заяви, че работата по отношение на противодействие на онлайн сексуалната експлоатация на деца е активна и е от години. Но няма статистика къде има най-много педофили. Навсякъде има хора, които злоупотребяват сексуално с деца. Според Явор Колев това става най-често чрез Facebook. Тези лица създават фалшиви профили на деца.

По думите на Колев основната отговорност да предпазват децата си е на родителите. Те трябва да знаят какви места посещават децата им в интернет. Родителите трябва ежедневно да разговарят с децата си. От нашето наблюдение, едва когато детето е станало жертва на сексуално насилие, се обръща към родителите, каза Колев.

Началникът на отдел "Киберпрестъпност" при ГДБОП разказа и за разследването на Интерпол, довело до форум, който се е хоствал от български сървър. Благодарение на тази акция са спасени над 50 деца в едно село в Тайланд.

По отношение на продажбата на фалшификати, Колев заяви, че от началото на годината ГДБОП е закрила 54 интернет сайта за фалшиви облекла, козметика, спортни стоки и очила. При операцията миналата седмица са иззети 53 хиляди чифта слънчеви очила.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама