"Локхийд Мартин": Цената за F-16, посочена от Конгреса, не е крайна

13:05, 04 юни 19 / Свят 25 1126 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Преговорите за сключване на договор между правителствата на България и САЩ продължават и ние сме уверени, че F-16 Блок 70 е най-добрата комбинация от оперативни способности, най-ниски разходи за експлоатационния цикъл и цялостни разходи за програмата, която ще отговори на изискванията на българските военновъздушни сили в бъдеще“.

С тези думи започва краткият коментар от Локхийд Мартин по повод одобрението на Конгреса на САЩ България да получи възможност за закупуване на цялостен пакет за 8 многоцелеви изтребителя F-16 Блок 70. В съобщението, публикувано от Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на САЩ, е посочена стойност от 1,6 млрд. долара.

САЩ одобриха продажбата на изтребители F-16 за България

„Процесът по чуждестранни военни продажби (FMS) е функция на политиката на правителството на САЩ, но е важно да се уточни, че оценките за разходите, включени в нотификацията на Конгреса, дават максималната обща цена. Така се предоставя възможност за допълнително разширяване на програмата, без да се изисква повторно одобрение от американския Конгрес. Тази цена обаче не е показателна за крайната стойност на договора и не трябва да се разглежда по този начин. Одобрението на Конгреса е важна стъпка в процеса по чуждестранни военни продажби. То е необходимо условие преди правителството на САЩ да може да изпрати финалната си оферта до правителството на България“, заяви Джон Нилсън, директор Комуникации на Локхийд Мартин (Lockheed Martin) за Европа и Израел.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама