Свидетел по делото КТБ: Имало е опит да се купи постът на главния прокурор

19:45, 05 юни 19 25 1617 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Темата за избора на главен прокурор изненадващо влезе в дневния ред по време на днешното заседание по магедаелото КТБ. Основният свидетел Бисер Лазов хвърли бомба в съда, като обяви, че през 2012 година подсъдимият банкер Цветан Василев е лобирал за избора на Бойко Найденов за главен прокурор. За целта били дадени 50 000 евро подкуп, като това станало в офис в Париж.

Лазов разказа пред съда, че през  2012 г. е пътувал до Париж с Цветан Василев. Бившият мажоритарен собственик на КТБ му дал 25 000 евро, други 25 000 оставил в себе си. Във френската столица се срещнали с ексдепутата и настоящ посланик в Саудитска Арабия Димитър Абаджиев и още един мъж - на него дали всичките пари. В разговора пък многократно се споменавало името на Бойко Найденов. Показанията в зала чу и заместник- главния прокурор Иван Гешев, предава Нова Телевизия.

„Разказва как подсъдимият Цветан Василев плаща 50 000 евро в присъствие, да кажем, на политическо лице, на лобист, да се подготвя определена ПР кампания за един бивш кандидат, може би тогава е бил в очите на някои кандидат, за главен прокурор”, обясни Иван Гешев, заместник-главен прокурор.

Посланикът ни в Саудитска Арабия Димитър Абаджиев признава, че наистина е бил в Париж, но отрича да е участвал в даването на подкуп и лобирането за избор на главен прокурор.

„Пътувал съм, пътувах в Париж тогава, но имахме съвсем други срещи. За такава среща аз не знам, те имаха отделни срещи”, заяви Димитър Абаджиев.

Бившият главен прокурор Бойко Найденов отказа коментар на „абсурдни твърдения”. Той напомни, че в края на 2012 г. е бил изпълняващ длъжността обвинител номер 1, след което е напуснал съдебната система. На фона на разказа в зала, Гешев предупреди, че новият избор на главен прокурор ще е пълен с компромати

„Ще се купуват магистрати, политици, журналисти за информация, за очерняне, за лобиране. Продължавам 99% процента, дори някой да ме предложи, да не участвам в това състезание, което се очертава изключително мръсно и кално”, заяви Иван Гешев.

Основният свидетел на обвинението разказа и че подсъдимият Цветан Василев индиректно, чрез специално създадено дружество, придобил 43% от БТК. Това, по думите му, се случило през ноември 2012 година с пари от кредити в КТБ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама