Тръмп и Макрон почетоха загиналите и ветераните от Десанта в Нормандия

14:43, 06 юни 19 / Свят 25 1153 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американският президент Доналд Тръмп нарече ветераните от Десанта в Нормандия „едни от най-великите американци живели някога”, каза той по време на възпоменателната церемония, маркираща 75-тата годишнина от битката.

Церемонията се състоя в Колвил сюр Мер на брега на плаж с кодовото име Омаха, на който по време на десанта са били разположени около 150 000 съюзнически войници. На церемонията присъстваха френският президент Еманюел Макрон, британският премиер Тереза Мей, принц Чарлз, принц Уилям и още редица високопоставени представители.

„Вие сте сред най-великите американци, които някога са живели. Вие сте гордостта на нашата нация. Вие сте величието на нашата република и ние ви благодарим от дъното на душата си”, каза Тръмп пред около 60-те ветерани, присъстващи на церемонията, много от тях бяха в инвалидни столове.

Американският президент заяви, че връзката между Америка и съюзниците ѝ „изковани в сърцето на битката” във Втората световна война са „нерушима”.

Френският президент Еманюел Макрон от своя страна призова за подкрепа на това, което нарече „алианс на свободния свят” по време на церемонията.

„Ние никога не трябва да спираме да работим за алианса на свободния свят”, каза Макрон, говорейки за организации като ООН, НАТО и ЕС, които Тръмп редовно критикува.

Освен това френския държавен глава благодари и на ветераните. „Ние знаем какво ви дължим на вас ветераните: нашата свобода”, каза Макрон на английски и добави „от името на нашия народ искам просто да ви кажа, благодаря ви.”

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама