Каракачанов: Ще търсим приемлива цена за F-16

11:05, 07 юни 19 / Политика 25 1295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ще търсим приемлива цена за Ф-16 Блок-70, това каза по време на парламентарния контрол вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов, като припомни, че общата стойност е 820 милиона лева без ДДС.

От парламентарната трибуна той призова по-малко да се говори политически по темата за сигурността и отбраната и да не се спекулира.

Може да платим новите изтребители накуп, смята финансовият министър

„Търсеше се политически ефект. Търсеше се спекулация с това защо самолетите да са американски. Ще нападаме ли Русия? Не, няма да нападаме никого, но когато купуваш самолети, се стремиш да е най-доброто, както и да можеш да си го позволиш“, допълни още Каракачанов.

Той коментира още, че освен оборудването и цената на новите самолети, предмет на разговорите е и начинът на плащане. Обсъжда се и кой от компонентите по поддръжката на новите изтребители ще бъде извършван у нас и къде. Вариантите за това са два – авиоремонтния завод „Авионамс“ или самите бази на ВВС. 

Ерик Рубин: Цената на F-16 ще бъде по-ниска от 1,6 млрд. долара

Първият кораб за военноморските сили ще бъде доставен до 2023 година, а вторият - до края на 2024 г., съобщи още Каракачанов.

Каракачанов изрази притесненията си от евентуално забавяне за модернизацията на военноморските сили, ако се наложи да се плати цялата сума за бойните самолети. „Казвам, имам притеснения. Няма такава индикация към момента. Разбира се, аз не бих искал това да се случва, тъй като няма как модернизацията на един от видовете въоръжени сили да бъде за сметка на останалите. Това не е справедливо, не е нормално и ще създаде само недобри усещания в личния състав на въоръжените сили“, изтъкна министърът, предаде БНР.

Забавяне на проекта за военноморския флот може да има и само, ако до 12 юни, докато се подготвя докладът, се докаже, че ценовите и технически параметри, които се разглеждат, имат пропуски. В този вариант Министерството на отбраната ще даде възможност на фирмите за корекция, обясни Красимир Каракачанов.

„При такъв вариант ние ще направим всичко възможно, а именно ще дадем възможност на трите фирми-участнички да си подобрят офертите, ако има такъв вариант. Ако не може, при първо разглеждане да се прецени, ако има надхвърляне на сумата… ще се даде възможност да си коригират офертите до рамките, които е гласувало Народното събрание с идеята да стигнем до подписване на договор. Амбицията ни е до края на годината да имаме договор за ВМС“, каза министърът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама