Марк Зукърбърг е забъркан в имотен скандал на Хаваи

14:20, 07 юни 19 / Свят 25 1362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хавайски роднини успяха да надделеят над свой далечен братовчед да не изкупи един от четири малки парцела за продажба на остров Кауай, Хавай.

Този далечен братовчед е пенсионираният професор Карлос Андраде, който имаше подкрепата на един от най-богатите хора в света - главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг, чийто имот от 700 акра напълно заобикаля спорните парцели.

По време на съдебното заседание стана ясно, че може да се направи ново наддаване и Андраде да спечели собствеността на четирите парцела за общо 2 145 000 долара.

Спорът за собствеността върху земята между Карлос Андраде, Уейн Рапонзо и Марк Зукърбърг има своите корени в далечната история на Хаваите. Четирите парцела, известни като „кулеана“, са закупени от португалски емигрант Мануел Рапозо през 1882 г. и предадени на седемте му деца при смъртта му през 1928 година.

По времето, когато Зукърбърг е закупил околните акра през 2014 г., собствеността на четирите парцела е разделена между стотици потомци. Сред тях е Карлос Андраде, който твърди, че е единственият член на семейството, който някога е живял или се е грижил за парцелите.

„Семейството е опустошено“, казва Уейн Рапозо, лидер на групата роднини, които се опитват да надхитрят Андраде, подкрепен от милиардера Зукърбърг, в имейл до „Гардиън“.

Рапозо описва процеса на наддаване като "фронт за измама и измама срещу семейството му" и казва, че случаят "нарушава доста основни понятия за правосъдие в Хавай и Съединените щати".

Зукърбърг подаде поредица от съдебни искове през 2016 г. в опит да намери всички ищци в „кулеана“ и да изкупи техните акции, като така да осигури своята неприкосновеност. Много хавайци възприеха тези дела като колониализъм и лишаване от свобода. Заради това Зукърбърг оттегли съдебните дела, но заяви, че ще подкрепи продължаващите усилия на Карлос Андраде да придобие контрол над четирите парцела от семейството на Рапозо.

Съдебните спорове ще продължат, тъй като Рапозо и други от семейните „притежания“ са подали отделна жалба, в която се твърди, че предполагаемото сътрудничество на Уейн Андраде с Марк Зукърбърг е незаконно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама