Турция започва акция по почистване на моретата си от отпадъци

09:40, 10 юни 19 / Свят 25 1264 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В рамките на Програмата за нула отпадъци Турция инициира нова кампания, наречена проект „Нула отпадъци в морето“, за защита на морските и водните ресурси. Проектът се надява да събере общо 50 000 тона отпадъци, включително 30 000 тона пластмаса, през летния сезон.

Старт на проекта дават първата дама Емине Ердоган и министърът на околната среда и градоустройството Мурат Курум днес в Истанбул, предаде БГНЕС.

Екологичните събития, които ще се проведат през лятото по проекта, ще привлекат вниманието към моретата и водните ресурси на Турция.

Почистването започва от дъното на Босфора, където ще влязат водолази от Подводната федерация в Босфора, както и почистване на брега на канала.

Проектът се надява да насърчи рециклирането на пластмаси за еднократна употреба и други отпадъци, особено от плажове, хотели и центрове за настаняване в крайбрежните зони и да предотврати замърсяването на морето в пристанищата, както и от товарните и пътническите кораби. Проектът също така се надява да гарантира, че летовниците и пикниците ще оставят чисти бреговете и ще ги насърчи да събират отпадъци заедно.

Проектът ще бъде изпълнен от Министерството на околната среда и градоустройството и ще се осъществява в сътрудничество с Турската асоциация за защита на морската среда (TURMEPA). Той се подкрепя и от Министерството на културата и туризма, Министерството на транспорта и инфраструктурата и Министерството на младежта и спорта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама