Huawei: Изправени сме голи пред света

12:45, 11 юни 19 / Свят 25 1175 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Шефът на киберсигурността на китайския телекомуникационен гигант Джон Съфолк заяви вчера по време на изслушването си в британския парламент, че нито китайското, нито някое друго правителство е искало от компанията му „да направи нещо неблагоприятно”, съобщава BBC.

Съфолк добави, че компанията приветства външни лица да анализират продуктите ѝ и да намерят инженерни грешки или грешки в кода.

„Ние се изправяме голи пред света и предпочитаме да го правим, защото ни позволява да подобрим нашите продукти”, заяви Съфолк.

„Искаме хората да откриват неща, няма значение дали ще намерят едно нещо или хиляди. Ние няма да се засрамим от това, което хората са намерили”, допълни той.

Хуауей бе поканена да се яви пред Комисията по технологии и наука в британския парламент, за да отговори на няколко въпроса за своята сигурност и връзките на компанията с китайското правителство.

САЩ призоваваха съюзниците си да блокират Хуауей от своите 5G пазари, казвайки че китайското правителство може да използва оборудването им за наблюдение.

„Никога сме нямали запитване от китайското правителство да направим нещо неблагоприятно”, заяви Съфолк.

„Никога не сме били молени от китайското правителство или което и да е друго правителство, ако мога да добавя да направим нещо, което да отслаби сигурността на продуктите ни”, добави той.

Британските депутати попитаха представителя на компанията дали тя е длъжна да предостави свое оборудване за провинция Синджянг по силата на приетия закон през 2017 г., според който всички компании и хора трябва да съдействат на китайските разузнавателни служби.

„Ние минахме през период на изясняване с китайското правителство и стана ясно, че това не е изискване за всяка компания”, каза Съфолк.

„Ние се консултирахме с нашите адвокати… според техните правни съвети от Хуауей не се изисква да предприема действия, които ще отслабят сигурността ѝ”, добави той.

Facebook забрани инсталиране на неговите приложения в новите Huawei

Британските депутати поискаха да разберат и дали Хуауей може дистанционно да се свързва с британската мобилна мрежа чрез своето оборудване.

Huawei ще пусне своя операционна система до есента

В отговор Съфолк заяви, че компанията му предлага само оборудване за мобилни мрежи.

„Ние не управляваме тези мрежи, защото не правим това, ние нямаме достъп до данните, които циркулират в мрежата”, каза той и добави, че само в случай на проблем само екипа по поддръжката, разположен в Румъния може дистанционно да получи достъп до съоръженията, за да оправи проблема. 

Google спира бизнес сътрудничеството с Huawei

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама