Делото срещу руския разследващ журналист Иван Голунов е прекратено

17:30, 11 юни 19 / Свят 25 1048 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Спряха делото срещу руския разследващ журналист Иван Голунов, който беше под домашен арест по обвинение за разпространение и употреба на наркотици.

Разследващ руски журналист задържан с дрога

Той е освободен поради липса на доказване на вина, съобщи руската редакция на Би Би Си, като се позова на РИА Новости и Итерфакс, които цитират руското МВР.

Голунов твърдеше, че е натопен от властите и истинската причина за акцията са негови разкрития за мащабни корупционни злоупотреби. Вчера три руски издания излязоха с еднаква първа страница в подкрепа на журналиста.

Днес Голунов ще бъде освободен от домашен арест и обвиненията ще бъдат оттеглени, заяви пред репортери министърът на вътрешните работи Владимир Колоколев.

Полицаите, които задържаха журналиста, бяха отстранени от задълженията си, докато се проверява законността на действията им, каза още министърът, като отбеляза, че материалите от вътрешното разследване от звеното за вътрешна сигурност на МВР вече са изпратени в следствената комисия.

Наред със съобщението за задържането на журналиста, Министерството на вътрешните работи публикува снимки, за които се твърди, че са направена в апартамента му. Но по-късно се оказа, че Голунов е свързан само с една от тях, а останалите се отнасят до разследването на случая с продажбата на наркотици. От полицията обясниха объркването с грешка на служител и започват служебна проверка по този въпрос.

В допълнение МВР отрече съобщения за побой над журналиста: по време на медицински преглед в болницата по него не са били открити никакви фрактури или наранявания, а само синина на гърба и хематом в областта на очите.

Самият журналист настоява, че наркотиците са му били подхвърлени. Проверката установи, че торбичките с наркотици съдържат ДНК на няколко души, но според адвоката на Голунов върху тях не са открити отпечатъците на журналиста. Тестът за наркотици на Голунов също се оказал отрицателен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама