Заев: Посланията на ЕС и Меркел в Берлин ще решат бъдещата ситуация в страната

17:35, 11 юни 19 / Свят 25 1074 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Политическите решения в страната за това дали ще има реконструкция на правителството или предсрочни избори ще зависят от решението на Европейския съвет и от това как европейските страни ще поставят въпросите, както и от посланията, които ще получим от германския канцлер Ангела Меркел на предстоящата среща в четвъртък в Берлин'', заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев днес на съвместна пресконференция с чешкия си колега Андрей Бабиш. Премиерът на Чехия е на официално посещение в македонската страна.

„Днес получихме сериозно насърчение от страна-членка, която е доста влиятелна в ЕС. Няма съмнение, че ще получим дата за преговори, важно е обаче да бъде по-рано. Важно е ЕС да знае, че е привлекателен за нас, защото винаги е проявявал мъдрост, за да направи реформите отвътре, но и да запази процеса отворен за привличане на нови страни кандидатки за членство в ЕС. И аз вярвам, че това ще се случи. Тази мотивация на ЕС е важна за нас, за да продължи“, каза Заев, отговаряйки на по журналистически въпрос дали е взел решение по някой от трите възможни варианти (реконструкция на правителството, предсрочни парламентарни избори, връщане на мандата), които той предварително обяви, в случай, че не получи дата за преговори.

„Днес имаме отлично положително послание от министър-председателя Бабиш. В четвъртък очаквам положително послание от канцлера Меркел с точни програми и подробности, указващи, че всички страни нямат дилема или аргумент срещу датата, на която Северна Македония ще започне преговори с ЕС. Просто трябва да знаем кога ще се вземат конкретни решения. Премиерът Бабиш ще ни помогне в Европейския съвет, ще отвори дебата и смятам, че румънското председателство ще ни постави на дневен ред заедно с председателя Туск, защото всяко положително послание е мотивиращо за нас да продължим напред, " каза Заев.

От своя страна Бабиш заяви, че Скопие и Атина са успели да намерят общ език, постигнали са компромис по спора за името, а Македония е провела референдум, променила името, Конституцията, извършила е реформи, затова сега и европейските политици трябва да пазят думата си. Бабиш обеща, че Чехия ще направи всичко възможно страната да получи дата за започване на преговорите.

Той посочи, че Северна Македония има също подкрепата на Вишеградската група, в която, освен страната му, са и Словакия, Полша и Унгария и обяви, че скоро ще има среща на В4 в Будапеща, на която ще се обсъждат, наред с други неща, начините, по които да се ускори евроинтеграционния процес на страната.

Чешкият премиер допълни още, че целият регион на Западните Балкани е важен за Европа и обяви, че след като Чехия поеме председателството на В4, тя ще организира среща с шест държави от региона, които не са в Съюза.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама