Отбелязваме Световния ден срещу детския труд

07:20, 12 юни 19 25 1017 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Децата не трябва да работят на полето, а за мечтите си“, това е мотото на Световния ден срещу детския труд, който Международната организация на труда отбелязва ежегодно на 12 юни.

Денят е свързан с редица инициативи, насочени към елиминирането на детския труд. Според данните на МОТ около 152 млн. деца по света работят, вместо да ходят на училище. Детски труд има във всяка сфера, но най-много се трудят в селското стопанство – седем от всеки 10 работещи деца са на полето.

Българското законодателство е напълно синхронизирано с международното относно защитата на децата от полагане на труд. В Кодекса на труда е регламентирана специална закрила на непълнолетните, които могат да полагат труд само срещу разрешение от Инспекцията по труда. За тях е предвиден 7-часов работен ден, забрана за полагане на нощен и извънреден труд. Предвид факта, че според Конституцията у нас образованието е задължително до 16 г., е регламентирано, че под тази възраст детският труд е забранен.

През последните години тенденцията е за постоянно нарастване на наемането на непълнолетни лица.

През 2018 г. са поискани общо 8501 разрешения за наемане на работа на лица до 18 години. Дадени са общо 8238 разрешения, като 205 са за наемане на лица до 16 години и 8033 – за наемане на лица, навършили 16-годишна възраст. Констатирани са 116 нарушения, свързани с приемане на работа на непълнолетни лица без разрешения от Инспекцията по труда.

Най-много непълнолетни лица се наемат в икономически дейности: „Ресторантьорство”; „Хотелиерство” и „Търговия на дребно”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама