Иванчева оспорва във ВАС оттеглянето на Карадайъ и Пеевски от евролистата

07:30, 12 юни 19 / Политика 25 1033 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес съдиите от Върховния административен съд ще проведат пленум заради постъпила жалба от бившия кмет на столичния ж.к. "Младост" Десислава Иванчева против отказа на първите двама от евролистата на ДПС Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски да станат евродепутати в новия ЕП.

Делян Пеевски няма да отиде в ЕП

Иванчева, регистрирана като независим кандидат за член на Европейския парламент, смята, че изборът на Атидже Байрямова Алиева - Вели и Искра Димитрова Михайлова - Коларова - също от листата на ДПС, е незаконен.

Върховните съдии трябва да вземат решение дали да бъде сезиран Конституционният съд с мотивирано искане да се произнесе по законността на избора на член на Европейския парламент от България.

Според Иванчева зачетените от Централната избирателна комисия заявления на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски да оттеглят съгласието си за участие във вота след провеждането на самите избори е институционално легитимиране на злоупотребата с пасивното избирателно право и с демократичните принципи на страната.

В своята жалба тя посочва, че решението на ЦИК нарушава Конституцията в частта, в която се постановява, че не се допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други.

Върховният административен съд има право да оспори законността на проведените европейски избори, както и законността на избора на отделен член на Европейския парламент от Република България, посочват от ВАС.

Съгласно Изборния кодекс върховните съдии могат да сезират Конституционния съд при постъпило в срок оспорване от кандидатите за евродепутати от България, партиите, коалициите и лицето, което представлява инициативния комитет, регистрирали кандидати в изборите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама