Румен Радев: Новият главен прокурор трябва да има високо обществено доверие

10:27, 12 юни 19 / Политика 25 1180 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Новият главен прокурор трябва да има високо обществено доверие. Това каза президентът Румен Радев по време на кръгла маса на тема „Предстоящ избор на главен прокурор – критерии и обществени очаквания“.

„Проведох срещи през май с ръководители на органи от системата на съдебната власт и министъра на правосъдието. Всички тези срещи бяха ясен сигнал за голямата значимост на това предстоящо събитие и необходимостта то да стои във фокуса на общественото внимание“, заяви Радев и посочи, че функциите на главния прокурор са важен фактор за ефективна борба с престъпността и корупцията, и за утвърждаването на законността.

Румен Радев открива кръгла маса с НПО-та за очакваната смяна на главния прокурор

„Затова е нормално и трябва да има високи обществени очаквания към тази процедура. Обществото трябва да получи гаранции за успешния ѝ ход, а това означава ясни критерии, прозрачност и добра аргументираност на мотивацията за номинациите на главен прокурор, коментира Румен Радев. "Главният прокурор, който ще бъде избран, е натоварен с големи очаквания, предстоят му важни задачи, затова е важно още от старта той да има високо обществено доверие“, каза още държавният глава.

„Далеч съм от мисълта, че прехвърлям своите правомощия с разговорите за избор на нов главен прокурор“, добави Радев и подчерта, че според него при избора на нов главен прокурор много важен е критерият за независимост и воля за налагане на законността.

Сотир Цацаров предлага ВСС да избере негов наследник на 14-ти ноември

„Важно е как ще бъде оценена и съдебната независимост от този главен прокурор, защото заедно с неговата смелост и гражданска отговорност това е успехът на неговата бъдеща дейност“, заяви Радев. Той посочи, че е далеч от мисълта, че прехвърля своите правомощия с разговорите за избора на нов главен прокурор.

„Аз се водя единствено от принципа за разделение на властите, но и не пренебрегвам своето задължение на края на процеса да подпиша указ. За мен най-важното е обществото да има фокус върху тези процеси и да има повишено обществено внимание“, подчерта президентът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама