България връща на Турция ценни артефакти

07:30, 13 юни 19 25 1195 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България ще върне на Турция артефакти с археологически произход, задържани от българските митнически органи на ГКПП–Капитан Андреево през октомври 2016 година при незаконен внос от турски гражданин, съобщава БГНЕС.

Движимите културни ценности са общо 63 броя, от които 56 монети (златни, сребърни и бронзови антични, римски и византийски монети), 6 бронзови антични апликации и 1 бронзова фибула.

Предаването на ценните артефакти ще се състои в Националния археологически институт с музей при БАН.

Предметите ще бъдат предадени от зам.-министъра на културата Амелия Гешева на турския зам.-министър на културата и туризма Йозгюл Йозкан Явуз.

За връщането им Турция е отправила до Министерството на културата официално искане с приложена експертиза, с която турски специалисти представят доказателства за произход на културните ценности от територията на Република Турция. Представени са и доказателства за незаконен износ, както и информация за статута на археологическите културни ценности като държавна собственост, съгласно турското законодателство.

Процедурата по връщане на незаконно изнесени културни ценности се осъществява на основание на Конвенцията на ЮНЕСКО за мерките, насочени към забрана и предотвратяване на незаконен внос, износ и прехвърляне на правото на собственост на културни ценности (Париж, 1970 г.) и Споразумението за забрана и предотвратяване на незаконния внос, износ, транзитно преминаване и прехвърляне на собствеността на културни ценности, сключено между Република България и Република Турция през 2012 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама