Искат постоянен арест за ученика от Пловдив, задържан за тероризъм

09:10, 13 юни 19 25 1350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Мярката на 16-годишния ученик от Пловдив, вербуван от ИДИЛ, ще бъде гледана днес. 

„Прокуратурата ще продължи да поддържа искането си за задържане под стража на непълнолетното лице, тъй като считаме, че тя е една от най-адекватните. Така той ще бъде изолиран в специална среда, в която с него ще работят психолози и психиатри“, заяви говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева, предаде БГНЕС.

Според държавното обвинение продължава да има реална опасност за сигурността на голям брой български граждани.

Цветлин Йовчев: Човек може да се радикализира в интернет сам

В дома на тийнейджъра бяха открити материали за бомби, знаме на Ислямска държава и взривни вещества. Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че експерти са определили взривните устройства като „чудовищни мръсни бомби”.

„Непроменено е мнението на прокуратурата, че в настоящия казус се касае за дете, жертва на радикализация и за една огромна човешка трагедия. От друга страна стоят сигурността и интересите на българското общество. Намерени са взривни вещества и устройство, по обем и брой, несъпоставими с нито един друг казус от новата история на България“, заяви прокурор Милева.

Тя подчерта, че това не е било известно на никого, дори и на родителите не детето. При претърсванията е намерена информация, която показва, че детето е подготвяло терористичен акт. Отделно от нея са намерени и видеоклипове, изпращани от него към вербовчика в тази насока.

„Помощта на родителите е огромна. Но информацията, първоначално придобита, е за радикализация и тя не е подадена от тях“, категорична е прокурор Милева.

Педагози започват работа с момчето от Пловдив, разследвано за тероризъм

Първоинстанционният съд реши момчето да остане при семейството му, но от спецпрокуратурата протестират това решение и искат 16-годишният ученик да бъде настанен в изолирана среда, в която психолози и психиатри да работят с него.

Към момента младежът е в дома си, като контрол върху него осъществяват инспектори от детска педагогическа стая.

при акция в Пловдив на 8 юни полицията откри готови и в процес на изготвяне самоделни взривни вещества. Върху тях е работил радикализирал се 16-годишен ученик от местна елитна гимназия, а намесата на органите на реда идва след сигнал на негови близки. Претърсени са две помещения, които според прокуратурата младежът е използвал съвсем съзнателно, а едно от откритите устройства е т. нар. тръбна бомба, която е често срещана при атентати в САЩ. В процес на изготвяне униформените са открили и т. нар. бомби с пирони, използвани при няколко атентата в Европа, включително бургаското летище Сарафово.

По данни на прокуратурата при атентата в Сарафово, който стана през 2012 година, използваното вещество от този тип било между 2 и 3 килограма, а в случая с ученика става въпрос за 14,5 килограма. За него заместник-главният прокурор Иван Гешев потвърди, че е бил вербуван от Ислямска държава.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама