Глоба и затвор за използване на дронове в Япония след употреба на алкохол

10:40, 13 юни 19 / Свят 25 1068 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хората в Япония, които експлоатират безпилотни самолети, след като са обърнали няколко чашки, биха могли да се изправят срещу една година в затвора по нови закони, приети в четвъртък, които имат за цел да контролират все по-популярните устройства.

Управляването под влияние на алкохол на дрон, тежащ повече от 200 грама, също може да доведе до глоба до 300 000 йени (2 750 долара), след като долната камара на парламента прие новото законодателство след редица инциденти.

Извършването на опасни каскади с безпилотни летателни апарати, като например пикиране, също ще подлежи на глоби до 500 000 йени.

"Вярваме, че експлоатираните безпилотни летателни апарати след консумирането на алкохол са толкова сериозни, колкото и шофирането", заяви пред АФП служител на транспортното министерство.

Новите правила влизат в сила, когато Япония вижда нарастващо количество употреба на безпилотни самолети, както и свързани с тях произшествия.

През 2017 г. един индустриален дрон с големи размери беше използван „фестивал на роботите“ в град Огаки в централна Япония и трябваше да „бомбардира“ малки деца с бонбони. Но устройството, управлявано от квалифицирано лице, нарани шестима души, след като падна на 10 метра на земята.

Япония също се изправи пред проблеми с туристи, ползващи дронове в претоварените туристически райони като Киото.

Миналия месец Япония прие закон за забрана на дроновете над спортните обекти за Олимпиада 2020 в Токио и над американските военни съоръжения, след като наложи забрана и за минаването на дронове над ключови обекти като офиса на министър-председателя и императорския дворец.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама