Откриха най-древните следи от ритуална употреба на канабис

19:40, 13 юни 19 / Култура 25 1120 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Археолози са открили най-ранното свидетелство за употреба на марихуана - в гробище на 2500 години в западната част на Китай, съобщават публикация в сп. "Science Advances", предава БТА.

Канабисът се култивира като насаждение от хилядолетия, но историческите или археологически доказателства, показващи кога хората са започнали да използват растението с най-популярната му днес цел - за "напушване", са оскъдни. Находката в планината Памир - в район в близост до границите на Китай, Пакистан и Таджикистан, се явява най-ранното пряко доказателство за употребата на канабис от хора заради психоактивните му свойства.

Учени от Китай и Германия са анализирали дървени фрагменти и обгорели камъни, намерени в гробището. Резултатите от анализа са показали следи от тетрахидроканабинол (ТНС) - най-мощното психоактивно вещество в растението.

Авторите на проучването допускат, че канабисът е бил използван по време на погребални церемонии, вероятно като начин за общуване с боговете или мъртвите.

Малко вероятно е обаче марихуаната да е употребявана по същия начин, както днес. По-вероятно е растението да е било изгаряно като тамян в затворено пространство, за да се отделят пари. Специалисти от изследователския екип от института "Макс Планк" обясняват, че канабисът е бил изгарян върху горещи камъни в дървени мангали.

"Това е единственият начин, по който е можело да се пуши канабис преди по-късната поява на тръбната технология", обясняват специалистите. В гробището са намерени десет дървени мангала.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама