Дебат в СОС заради Зона 4 „Златна София“

15:16, 13 юни 19 25 900 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Част от проблема за обновяването на Зона 4 „Златна София“ са и самите проекти, не само изпълнението. Това каза пред журналисти председателят на Градския съвет на БСП – София Калоян Паргов след редовно заседание на Столичния общински съвет.

„На днешната сесия в началото изразихме позиция за това, което се случва в последната една година - с качеството на ремонтите в София и всички тези скандали, на които сме свидетели и най-вече с недоволството и недоверието, което се разрази в данъкоплатците и софиянци, за това дали Столична община харчи правилно техните пари и обектите се изпълняват качествено и в срок. В тази връзка част от проблема са и самите проекти, не само изпълнението“, заяви Паргов. Той посочи, че в момента предстои препроектиране, което ще възложи главният арх. Здравко Здравков за Зона 4 в частта на площад „Св. Александър Невски“.

„Там също имаше напрежение и изключително остри дискусии. Предложихме днес да бъде обявен наново и конкурсът в тази част и да бъдат допуснати максимален брой участници, за да паднат дискриминационните условия, които спират доста специалисти, да участват свободно и да дадат своите идеи. А и в последствие да има и нещо като обществен съвет и по-широко обсъждане, за да можем да гарантираме, че всички ще са наясно с това, какво ще се случва в това емблематично площадно пространство на София, което е в съседство с Общината, Светия Синод и което често пъти се използва и за официални държавни мероприятия“, отбеляза Калоян Паргов.

От своя страна столичният кмет Йорданка Фандъкова каза, че  се надява позицията на БСП за Зона 4 да е продиктувана от загриженост и желание да помогнат, а не поради кампанията, която се води, или политическите спекулации.

„Аз отговорих на председателя на Градския съвет на БСП – София Калоян Паргов, че самият проект е резултат от конкурс. Той е много широко афиширан и през 2013 година проектантът беше избран от много широка комисия, с участието на представители на браншовите организации, на съюзите, на „Камара на архитектите“, както и на общински съветници от различни политически сили, включително и от БСП“, заяви Фандъкова. Тя отбеляза, че не бива да се спекулира с това. „Всички знаете, че обявихме публично, че специално за зоната около храм-паметника „Св. Александър Невски“, ние поискахме от проектанта да промени част от детайлите, с цел максимално запазване на историческия облик на тази зона.

Проектантът, който има правото, като архитект, да даде своите виждания, вече е дал едни високи мачти, като осветителни тела. Ние, заедно с Института за паметници на културата не одобрихме тези осветителни тела и поискахме да бъдат заменени с други и още няколко детайла, които да гарантират запазването“, посочи столичният кмет. Тя припомни и че вместо паветата са били заложени плочи, но Столична община е настояла да бъде запазена паважната настилка и това е факт. „От тук нататък промените, които сме поискали да направи проектантът, със сигурност ще ги обсъждаме и пред медиите, и в Общинския съвет и в комисиите. Смятам, че ще намерим начина, с всички общински съветници, за да продължим работата без да правим компромиси, нито с изпълнител, нито с проектант, а да защитим по найдобрия начин историческата визия на тази знакова част на нашия град“, каза още Йорданка Фандъкова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама