Джулиан Асандж ще разбере дали ще го екстрадират в САЩ

07:20, 14 юни 19 / Свят 25 1113 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Джулиан Асандж ще разбере дали ще бъде екстрадиран в Съединените щати. Днес е заседанието на съда, след като Вашинготн официално поиска от Лондон да им предаде основателя на Уикилийкс, пише АФП.

Според САЩ Асандж е нарушил законите против шпионаж в страната, като е публикувал през 2010 г. големи обеми класифицирана информация на американската армия.

Първоначално, в сътрудничество с Ню Йорк Таймс и Гардиън, Уикилийкс публикуваха редактирани версии на армейските доклади и дипломатическите документи, с които разполагаха.

В тях бяха заличени имената на служители на службите и техни контакти в различни страни.

Но скоро след това Джулиан Асандж реши, че този формат е много ограничаващ и публикува целите документи без никаква редакция.

Държавният секретар Майк Помпео каза, че Уикилийкс действа като вражеска разузнавателна служба и е инструмент, от който се възползват противници на САЩ, като Русия.

Ако бъде признат за виновен по 18-те обвинения в САЩ, Асандж е изправен пред присъда от 175 години затвор.

Австралиецът се кри в последните 7 години в посолството на Еквадор в Лондон, но беше изхвърлен от там след смяна на властта в южноамериканската страна.

В момента Джулиан Асандж излежава 50-седмична присъда във Великобритания, след като беше пуснат през гаранция през 2012 г., но не я спази и се укри от съда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама