Румяна Арнаудова: Над 10,5 млн. лева са нанесените щети от кабелни оператори в Югозападна България

11:42, 14 юни 19 25 1394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По предварителна информация, която към момента се потвърждава, на основните телевизии в България БТВ, Нова телевизия и HBO стойността на щетите е 10 млн. 524 хил. лева.

Чрез 700 хил. потребители в сивия сектор собственици на кабелни телевизии укриват данъци в значителни размери

Това каза на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка със специализираната операция в офиси на кабелни телевизии, предаде репортер на Toпновини. „Напълно възможно е да се увеличи размерът на нанесените щети“, заяви Арнаудова.

И кюстендилци без кабелна телевизия и интернет след акцията на ГДБОП

„Въпрос на доказване е конкретният размер на действително причинените вреди“,добави говорителят на главния прокурор. 

Гоце Делчев без интернет и телевизия след акцията на ГДБОП

„Преди повече от два месеца в прокуратурата и ГДБОП постъпиха сигнали от български национални и от чуждестранни телевизии за това, че в България се разпространяват телевизионни програми без разрешение на носителя на авторското право“, обясни тя.

Интелектуалното пиратство за България е сериозен проблем, ще продължим да противодействаме

„Установена беше не само достоверността на сигнала и фактите, но и извършващи се престъпления в почти цялата Южна България, дори и по отношение на телевизионни програми и телевизии, които не бяха сигнализирали за нарушаване на авторските права“, допълни говорителят на главния прокурор и подчерта, че се отнася за изключително голям процент  от сивия сектор в тази област.

Корпоративни интереси стоят зад обиските на офиси на кабелни оператори

„Явните ни действия бяха по три основни направления- наказателно преследване на извършители на данъчни престъпления и на такива против интелектуалната собственост, данъчни проверки и нарушения, констатирани от КРС“, каза още Арнаудова.

„Претърсени са помещенията с техниката и касите, където се събират финансовите средства от потребителите на кабелните телевизии. Претърсванията са извършени с предварително разрешение на Окръжните съдилища“, добави още Румяна Арнаудова.

„В Благоевградския регион започна разследване по повод дейността на две кабелни телевизии, които разпространяват телевизионни програми в почти цялата Югозападна България“, каза Румяна Арнаудова.

По думите й оперативната информация е била потвърдена с годни доказателствени средства.

"Събрахме изключителен обем от доказателства. Установихме техника, която позволява разпространение без разрешението на носителите на авторските права“, добави Арнаудова и изтъкна, че са установили и парични средства, които не са били декларирани, както и нарушения на данъчното законодателство.

„Обемът от доказателства със сигурност ни води до изводи за привличане на обвиняеми за извършени престъпления“, заключи говорителят на главния прокурор.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама