Противоречия в ЕС за старт на преговори със Скопие и Тирана

09:34, 18 юни 19 / Свят 25 817 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Държавите от Европейския съюз в понеделник изпаднаха в откровено несъгласие относно започването на преговори с Албания и Северна Македония за влизането им в блока. В същото време Кипър заплаши да наложи вето на всяко споразумение за бъдещо разширяване, ако ЕС не затегне линията си във връзка със сондирането от страна на Турция за газ в Източното Средиземноморие, пише в. „Катимерини“.

Министрите от 28-те държави-членки на ЕС се срещат днес в Люксембург, за да обсъдят започването на официални преговори за членство с двете балкански страни една година след като Франция и Холандия го блокираха, като настояват за повече реформи в страха от разстройване на парламентите и избирателите у дома.

Северна Македония оттогава подписа споразумение с Гърция, което сложи край на десетилетия спор за името и накара десетина държави-членки на ЕС да призоват публично Скопие да бъде наградено.

Без дата за преговорите на Северна Македония за влизане в ЕС след срещата Меркел-Заев

Залогът е също собственият авторитет на ЕС и готовността на блока да действа срещу това, което той вижда като нарастващо влияние на Русия и други чуждестранни сили в региона, все още белязан от войни, водени по религиозни и етнически линии през 90-те години.

Но първите дипломати, които подготвят срещата във вторник, не успяха да постигнат споразумение за съвместна правна декларация, която се нуждае от единодушна подкрепа от всички държави-членки на ЕС, за да бъде одобрена.

Различията продължават да се отнасят до последния проект на текст, включително в случаите, в които ще се каже, че разширяването ще зависи и от способността на ЕС да се реформира и ефективно да интегрира нови членове.

Последният - но все още спорен – проект на документа, който бил видян от Ройтерс, ще отпрати всяко решение за Северна Македония и Албания до октомври и след като германският парламент трябва да разгледа въпроса.

Утежнявайки допълнително въпросите, Кипър заплаши да блокира целия текст относно бъдещите перспективи на страните, желаещи да се присъединят към ЕС - група, която включва също Косово, Сърбия, Черна гора и Босна и Херцеговина.

Дипломати казаха, че Никозия настоява за по-строга линия на ЕС по отношение на Турция по отношение на офшорните сондажи в Източното Средиземноморие, което според правителството на кипърските гърци нарушава неговата изключителна търговска зона.

Кипър и Гърция заявиха, че биха могли да поискат санкции на ЕС срещу Турция, въпреки че за момента не се забелязва блокът да действа по този въпрос.

Заседанията на министрите на ЕС във вторник, както и националните лидери на ЕС, които трябва да се срещнат в Брюксел в четвъртък и петък, обаче, ще отправят предупреждение към Анкара, пише БГНЕС.

Настоящият език на проекта на министерско изявление казва, че Турция "продължава да се отдалечава от Европейския съюз" и призовава Анкара да спре "незаконното" сондиране. Турция казва, че районът е на нейния собствен континентален шелф.

Дипломати казаха, че Кипър търси по-ясна заплаха, че ако Анкара не се промени, ЕС може официално да прекрати преговорите за усъвършенстване на митническия си съюз с Турция и за правото на безвизово пътуване за турските граждани, които пътуват до ЕС, както и за намаляване средства за ключовия съюзник на НАТО.

ЕС официално прекрати дългосрочната кандидатура на Турция за членство заради борбата на президента Реджеп Тайип Ердоган срещу критиците след неуспешен преврат през 2016 г. Въпреки че отношенията са напрегнати, ЕС все още зависи от Турция по въпросите на сигурността, както и от миграцията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама