Драгомир Стойнев: Депутатите на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ нямат воля и мнение

11:27, 18 юни 19 / Политика 25 1217 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Неявяването на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ на разговори за субсидиите показва, че депутатите им нямат воля, а са обикновен придатък на премиера. Това каза зам.- председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев след като срещата с „Обединени патриоти“ за размера на партийните субсидии не се състоя.

БСП започва консултации за партийните субсидии

„Знаете от миналата седмица от парламентарната трибуна от името на парламентарната група на „БСП за България“ заявих, че ще поканим всички политически сили на разговор, на диалог относно размера на партийните субсидии. Отправихме официални покани към трите основни политически сили.

От ГЕРБ веднага отговориха, че няма да се явят на среща, защото тяхното мнение е, че партийната субсидия трябва да бъде 1 лв. на получен действителен глас. Очаквахме „Обединени патриоти“, но тяхното отсъствие показва, че те няма да дойдат на среща“, каза Стойнев.

„Обединени патриоти“ не се отзоваха на срещата на БСП за субсидиите

Той уточни, че БСП ще продължи този разговор, въпреки огромния натиск и въпреки менгемето, което се свива около опозицията. „Ще обясним на всички, най-вече на нашите европейски партньори как в момента в страната има процес на пълзяща диктатура с цел именно отстраняване на тези, които мислят по различен начин. Считаме, че на това трябва да се даде мощен отпор както на национално, така и европейско ниво“, коментира Стойнев, предава „Фокус“.

Драгомир Стойнев изрази съжаление, че народните представители нямат мнение. „Явно живеем в общество, където дебатът не е нужен. Явно има парламент, в който не трябва да се води дебат. Тук просто трябва да се натискат копчета. Не виждам смисъл от продължаването на този парламент“, допълни още зам.- председателят на ПГ на „БСП за България“.

„Ще предложим от 3 юни всички налични пари на депозит на партиите да бъдат върнати в бюджета. Ако те искат нормално състезание, ще ги върнат“, подчерта още Стойнев. Той посочи, че едни партии явно нямат нужда от финансова подкрепа, защото държат целия обществен ресурс.

„Това, което е останало, сме готови да го върнем“, каза още Драгомир Стойнев. „Не приемаме някой отвън да ни налага мнение, мачкайки тук демокрацията, мачкайки тук народните представители“, каза още Стойнев.

По думите му утре парламентарната група на „БСП за България“ ще иска удължаване на срока за предложения между първо и второ четене на актуализацията на бюджета, свързана с намаляване на партийната субсидия от 11 лв. на 1 лв. за получен действителен глас.

Отказът от разговори за субсидията е показен разстрел на демокрацията, парламентът се превръща в инструмент за гарантиране на изборните успехи.

Според Стойнев отказът от явяване на разговори от страна на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ е срамно признание за подчинената роля на парламента пред изпълнителната власт, което означава неглижиране на Конституцията и демокрацията.

„Превръщането на парламента в инструмент за гарантиране на изборните успехи само от една политическа партия, именно ГЕРБ и техните сателити от „Обединени патриоти“. Това е и унищожаване на опозицията, което реално означава промяна на политическата система и показен разстрел на демокрацията“.

„Отказът от разговори е доказателство, че е в ход опит за пълно овладяване на местната власт и минаващия през нея финансов и административен ресурс, което е предпоставка за нечестното му разпределение от управляващата коалиция. Правителството определи сума, която прави невъзможен партийния живот“, каза Стойнев.

По думите му това означава прекратяване на нормалната партийна дейност, публичност и разясняване на партийните позиции по места и на национално ниво. Това означава и намаляващи шансове за опозицията да бъде чута и да предложи своята алтернатива.

„За ГЕРБ премахването на субсидията не е проблем. Те отдавна са на хранилка на обществените пари. Огромният финансов, административен ресурс, контролът над европейските средства, последвани от медийния комфорт и влияние в корпоративните среди им позволява непрекъснато възпроизвеждане във властта“, заключи Стойнев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама