Йордан Цонев: Ще предложим да отпаднат ограниченията за финансиране на партиите от юридически лица

13:31, 18 юни 19 / Политика 25 1031 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ще предложим да отпаднат ограниченията за финансиране на партиите от юридически лица и таванът за финансиране от физически лица. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Йордан Цонев пред журналисти след среща с ПГ на „БСП за България“ за размера на партийните субсидии, предава „Фокус“.

Драгомир Стойнев: Депутатите на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ нямат воля и мнение

„Нашата позиция я знаете - ние сме за обществено финансиране, поддържали сме го през годините. Бяхме против референдума и против това, че на обществото не се обяснява, че политическите партии имат нужда от открито обществено финансиране, за да не стане после по-скъпо за бюджета, за да не се възобновят стари връзки с бизнеса, които не са добре нито за страната, нито за бюджета, нито за политическия процес. В тази връзка какво имаме: поканени сме за разговори от БСП в условията на прието на първо четене предложение за субсидия от 1 лв. Субсидия от 1 лв. е равно на субсидия от 0 лв. Това не устройва политическия живот на партиите, те имат по-голяма нужда“, каза Цонев.

„Обединени патриоти“ не се отзоваха на срещата на БСП за субсидиите

По думите му субсидията от 4, 5 или 6 лв. устройва само двете големи партии. „Всички останали партии имаме между 200 и 300 хил. гласа“, каза Цонев и посочи, че тези субсидии няма да стигат на партиите да си платят разходите, да не говорим за медийните такива. Според него или трябва да остане публичното финансиране, така че партиите да могат да водят нормален политически живот, или да се мине към финансиране по другия начин през физически и юридически лица.

„Доколкото индикациите от днешния ден са, че управляващите партии ще приемат предложението на ГЕРБ за 1 лв., нашето предложение е да отпаднат ограниченията за финансиране от юридически лица, както и таванът за финансиране от физически лица“, каза още Йордан Цонев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама