Владислав Горанов: Хлябът няма да поевтинее, ако се намали ДДС

14:06, 19 юни 19 / Политика 25 1031 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хлябът няма да поевтинее, ако се намали ДДС. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество във връзка с предложението на БСП за намаляване на ДДС на хляба и лекарствата, предава „Фокус“.

„Сегашната данъчна система е достигнала един баланс на съотношение, който хората възприемат, и се е получило относително добре“, заяви Горанов. Той посочи, че хлябът няма да поевтинее, ако се намали ДДС-то. „Идете в Гърция и вижте какво стана там след намаляване на ДДС – нищо не стана, цените се запазиха“, заяви финансовият министър. Горанов каза още, че е готов да води дебат с всеки представител на бизнеса или партиите за преструктурирането на данъчната система. „Но ако Хлябът няма да поевтинее, ако се намали ДДС.

Тристранката обсъжда Законопроекта за публичните предприятия и промените в Закона за ДДС

Синдикати и работодатели се обявиха против предложението на БСП за намаляване на ДДС на брашното и изделията от брашно, мляко, яйца и сирене от 20% на 5% и на лекарствата - на 9%.

По време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество председателят на УС на АИКБ Васил Велев обясни, че асоциацията няма да подкрепи проекта. Той посочи, че ДДС е основният стълб в бюджетните приходи и подчерта, че има добра събираемост на този приход. Велев коментира още, че ако промените се приемат, няма да се намали крайната цена, а ще се увеличат единствено приходите на търговците. Димитър Бранков – зам.-председател Българската стопанска камара, също изрази становище против промените, като посочи, че те трябва да се обсъждат по-дълго време. От Търговската палата, КРИБ и КНСБ също се обявиха против законопроекта. От КНСБ заявиха, че трябва да има преструктуриране на цялата данъчна система с оглед доходите на хората.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама