МС отпусна над 15 млн. лв. за спешни отделения и за заплати на спешните медици

14:50, 19 юни 19 / Политика 25 1002 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2019 г. във връзка със заложените цели в Концепцията за развитие на системата за спешна медицинска помощ.

С одобрените допълнителни разходи в размер на 15 438 600 лева се предвижда увеличаване на възнагражденията на персонала в Центровете за спешна медицинска помощ и осигуряване на финансови средства за спешните отделения в лечебните заведения за болнична помощ, субсидирани по реда на Наредба № 3 за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, за които Министерството на здравеопазването субсидира лечебни заведения и за критериите и реда за субсидиране на лечебни заведения.

В Концепцията за развитие на системата за спешна помощ е заложена като стратегическа цел подобряване структурата на системата чрез интеграция на двете основни части на системата - извънболнична и болнична спешна медицинска помощ, което да позволи непрекъсваемост на обслужването на спешния пациент и да гарантира своевременност и качество на оказваната спешна медицинска помощ. Изграждането на интегрирания модел за развитие на спешната медицинска помощ представлява структурна промяна, която налага и промяна на разходите за персонал, и е в съответствие с изискванията на чл.77, ал.2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама