Георги Гьоков, БСП: Няма как да не падне цената на хляба, ако се намали ДДС

15:40, 19 юни 19 / Политика 25 1352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няма как да не падне цената на хляба, ако не първоначално, то в много близко бъдеще. Това е част от идеята на законопроекта, но не сaмо това. Това каза депутатът от „БСП за България” Георги Гьоков пред журналисти, предаде БГНЕС.

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди Законопроект за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност. Гьоков представи законопроекта и посочи, че на практика вносител на този зкаонопроект е цялата ПГ на БСП за България. Промените предвиждаха намаляване на стандартната данъчна ставка за ДДС за брашно и изделия от брашно, месо, мляко, яйца от 20 на 5% и на лекарствата на 9%. Предвижда се измененията да влязат в сила от 1 януари 2020 г.

„Първоначално нашите очаквания са, че на първо време няма да поевтинее, но в условията на една пазарна икономика, всички които могат да свият производствената стойност на изделието, което предлагат ще му намалят цената, за да бъдат конкурентноспособни на пазара”, отговори той на въпрос конкретно за цената на хляба. И тук заключи, че няма как да не падне цената, ако не първоначално, то в много близко бъдеше. Гьоков допълни, че очакванията му са, че първите 6 месеца може би няма има такова намаление, но след това ще има намаление и то в рамките на намаляването на ДДС-то.

След като излезе от НСТС Гьоков обобщи, че по-голяма част от становищата, представени на Съвета не са били в полза на предлагания законопроект. „Но това не бива да ви учудва, защото според министър Горанов данъчната система в страната ни е балансирана", каза той. Гьоков обаче посочи, че мотивите им в тази посока са, че това, което предлагат ще даде „глътка въздух на тия хора, които плащат прекалено голяма цена за неща от първа необходимост като хранителни продукти и като лекарства”. „И възможността, която даваме, чрез нашия законопроект, чрез различната ставка за ДДС върху тези хранителни продукти и лекарства да намали малко цената на тези продукти и лекарства”, посочи той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама