До 30 октомври е удължен срокът на работна група за ДАБЧ

16:16, 19 юни 19 / Политика 25 1172 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

До 30 октомври е удължен срокът за работа на междуведомствената работна група за ДАБЧ. Това каза вицепремиерът Марияна Николова, по време на заседание на Комисията по политиките на българите в чужбина във връзка с решенията на междуведомствената комисия за Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), предаде  „Фокус“.

Пускат Петър Харалампиев от ареста срещу гаранция от 100 000 лв.

Спецсъдът отказа да пусне от ареста бившия шеф на ДАБЧ Петър Харалмпиев

Николова посочи, че заседания на междуведомствената група са били проведени на 17 март и 2 април.

„Беше взето решение да се възложи на Държавната агенция за електронно управление да извърши одит на информационната система на ДАБЧ за отстраняване на проблемите. И да се предвиди удължаване срока на дейността на групата, за да се извърши анализ“, заяви вицепремиерът Николова.

От 1 януари 2019 г. до средата на юни сме издали около 6700 удостоверения за български произход. Това каза Димитър Владимиров – изпълняващ длъжността председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), по време на заседание на Комисията по политиките на българите в чужбина.

„Приели сме около 6000 удостоверения за произход и сме издали около 6700 за периода от 1 януари до средата на юни. Около 10 000 преписки са забавени. Работим с приоритет обработването в максимално кратки срокове на документите на студентите“, обясни Владимиров.

Той добави, че с приоритет са и кандидатите за по-бързо получаване на пребиваване. „Основните функции на ДАБЧ са съхраняването на българските език, култура, традиции и език, както и контактът с българите в чужбина и създаването на повече организации“, посочи той.

Владимиров заяви, че ДАБЧ има и издателска дейност, свързана с българските общности в чужбина. „Например тази година сме издали две книги, а също така направихме и филм за българите в Албания. Имахме и изложба на българин от Чикаго и редица такива мероприятия, свързани с основната функция на агенцията“, обясни Владимиров.

Припомняме, че в края на октомври 2018 г. бившият шеф на ДАБЧ Петър Харалампиев бе арестуван след разследване на корупционна схема за незаконно издаване на удостоверения за българско гражданство. Тогава при спецакция бяха задържани над 20 души. Нa 11 юни 2019 г. Апелативният специализиран съд измени мярката за неотклонение на Харалампиев от „задържане под стража“ към „парична гаранция“ в размер на 100 000 лв.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама