Доналд Тръмп призна за планиран удар срещу Иран

17:10, 21 юни 19 / Свят 25 1036 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи днес, че е блокирал планиран военен удар срещу Иран, тъй като атаката нямало да бъде пропорционален отговор на свалянето на американски дрон от Техеран, предаде Ройтерс.

САЩ забрани полетите на свои авиокомпании през небето на Иран

„Десет минути преди удара аз го спрях, не е пропорционален на сваляне на дрон. Аз не бързам, нашата армия е възстановена, нова и в готовност, най-добрата е в света“, посочи Тръмп в серия от публикации в Туитър.

Той допълни, че САЩ планирали да ударят 3 обекта в Иран, съобщено му било, че ще загинат 150 души. 

Доналд Тръмп е изпратил послание до Иран чрез Оман, в което е информирал Техеран, че Вашингтон се подготвя да атакува страната, заявиха по-рано днес неназовани ирански представители.

Американски безпилотен военен самолет е бил свален от иранска ракета

Това е станало факт, малко след като в-к ''Ню Йорк таймс'' съобщи, че късно снощи Тръмп е одобрил военни удари в отговор на сваления от иранска ракета американски военен дрон, но в последния момент е отменил атаката.

Твърди се, че отказът за нападение е бил направен въпреки съветите за подобни мерки на държавния секретар Майк Помпейо, на директора на ЦРУ Джина Хаспел и на съветник по националната сигурност Джон Болтън.

В същото послание на Тръмп към Иран обаче той е отбелязал, че САЩ "не желае война, а разговори", като американският президент е добавил, че дава на Техеран краен срок за започване на преговорите, според информацията на Ройтерс.

"В посланието си Тръмп заяви, че е против всякаква война с Иран и иска да разговаря с Техеран за различни въпроси. Той даде кратък период от време, за да получи нашия отговор, но незабавният отговор на Иран беше, че зависи от върховния лидер Аятолах Али Хаменей да вземе решение по този въпрос", посочи пред Ройтерс висш ирански служите, поискал да запази анонимност.

Втори ирански служител пък посочи пред агенцията: "Ние дадохме ясно да се разбере, че нашият лидер е против всякакви преговори, но съобщението ще бъде предадено на него, за да вземе решение ... Въпреки това казахме на оманския официален представител, който ни предаде посланието на Тръмп, че всяка една атака срещу Иран ще има регионални и международни последици".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама