Ципрас: Македония е изпълнила критериите за старт на преговорите с ЕС

13:50, 24 юни 19 / Свят 25 967 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Отлагането на преговорите за присъединяване за Северна Македония не беше под претекст, че Северна Македония не е осъществила реформите, а най-вече по процедурни причини, каза гръцкият премиер Алексис Ципрас в интервю за третия канал на гръцката държавна телевизия. Той обясни, че това решение се дължи на невъзможността на германския парламент да даде одобрение", предстоейки да бъде разпуснат за лятната ваканция и по тази причина това не се е случило на вчерашната среща", предаде МИА.

„Климатът, както осъзнах, е резултат на единодушно схващане и позиция на ръководителите на държавите-членки на ЕС, изразени от Европейския съвет, че през 2019 г. и вероятно през октомври ще започне процесът на присъединяване, защото съседите са изпълнили необходимите критерии и реформи. Знаете, че стартирането на процеса на присъединяване със сигурност не означава членство. Има дълъг път, много реформи и много глави, които трябва да бъдат отворени“, каза Ципрас.

Гръцкият премиер изрази също увереност, че "и последният гръцки гражданин, който изглежда скептичен и притеснен относно Договора или е бил против, сега започва да осъзнава как това споразумение е важно за националните интереси на Гърция."

Тази позиция, Ципрас подкрепи с аргумента, че ако споразумението не съществуваше, въздушното пространство на Северна Македония щеше бъде пазено от турски Ф-16 и нямаше да има турски Ф-16 в Егейско море, а на северната граница.

„Сега имаме страна приятел и въоръжените ни сили са там, за да я подкрепят”, каза Ципрас и добави, че се чувства напълно удовлетворен за постигнатия договор.

„Искаме Гърция да бъде светилник на приятелство, мир, сътрудничество и единство на народите на Балканите", заключи гръцкият премиер.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама