КЕВР обсъжда с дружества и граждани новата цена на газа от юли

06:40, 25 юни 19 25 1059 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще проведе открито заседание за новите цени на природния газ от 1-ви юли.

От обществения доставчик Булгаргаз“ поискаха намаление на цената заради алтернатирните доставки. Компанията предложи на КЕВР да утвърди цена от 44,90 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) или 0,27 лв. по-ниска спрямо второто тримесечие.

"Булгаргаз" предлага намаление с 0,60% на цената на природния газ

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов обяви, че неговата компания ще поиска по-ниски цени на природния газ, защото е успяла да договори 140 млн. куб.м. газ, различен от руския. Става дума за холандска фирма, която е доставила американско „синьо гориво“. Количествата, които са доставени, са 90 млн. куб. метра за второто тримесечие, и още 50 млн. куб. метра за третото тримесечие.

Омбудсманът Мая Манолова поиска информация от КЕВР по Закона за достъп до обществена информация във връзка с предстоящото увеличение на цените на електрическата енергия. Манолова изиска от регулатора Заявленията за утвърждаване на нови цени от 1 юли 2019 г. до 30 юни 2020 г. и приложените към тях годишни финансови отчети и доклади за дейността за 2018 г. на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-Про. Повод за това са заличените данни във въпросните заявления на тези дружества, публикувани на Интернет страницата на КЕВР, които засягат финансовата обосновка на цените.

Очаква се средно увеличение с 4,5% на парното и топлата вода за цялата страна. Най-голямо увеличение на цените се очаква в Разград - 17,53%, Габрово - 12,53%, София увеличението ще бъде 4,3%. Намаление на цената се планира единствено за сливенската Топлофикация. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама