Шефът на "Еврохолд" разкри как ще бъде финансирана сделката за ЧЕЗ

08:40, 25 юни 19 25 1152 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Подписали сме договор с ЧЕЗ. Сега остава проверяващите органи КЗК и КФН да я одобрят. От сделката се интересуваме повече от 8 месеца, а с ЧЕЗ преговаряме от края на декември миналата година.

Комисията за финансов надзор проверява „Еврохолд България“ АД

Това каза в сутрешния блок на БТВ председателят на надзорния съвет на "Еврохолд" Асен Христов, който коментира сделката за българските активи на ЧЕЗ Груп. "Ще заплатим 335 млн. евро на ЧЕЗ за акциите. Парите са от два източника. Увеличаваме капитала с 80 млн. евро. Останалите ще дойдат от две големи инвестиционни банки. С тях вече сме подписали договори за кредит за над 300 млн. евро.

"Еврохолд" е публично дружество вече от над 15 години. Ние сме едно от най-големите застрахователни дружества в Източна Европа. Инвестираме в много сфери. За миналата година печалбата на холдинга е над 1 млрд. и 400 млн. лева. Намеренията са ни да излезем от автомобилния бизнес и да влезем в енергийния", разкри той.

ЧЕЗ излезе с официална позиция за сделката с ''Еврохолд''

"Компанията на Гинка Върбакова беше малка, надскочи се и банките не ѝ повярвяха. "Еврохолд" е голяма и известна компания. Не се приемаме за втората "Гинка". Имаме компании в Румъния и Гърция. Специализирали сме се в купуването на фалиращи компании, които успяваме да възродим. Такъв е случаят в Румъния. Ние сме най-големият по приходи публичен холдинг в България. Не искам да коментирам думите на Корнелия Нинова и Йордан Цонев. Не трябва да се търсят политически мотиви в тази сделка. Това е бизнес сделка. Жълтите медии също разпространяват невярна информация", заяви Христов.

"За мен политиците също са подведени. Това е пазарна манипулация. Чух се с Йордан Цонев. С него се познавам, защото той от години е депутат и сме се засичали по различни мероприятия. С Корнелия Нинова не съм се чул, защото не се познавам с нея. Горд съм, че сме направили Цвета Караянчева директор на завод, който вече не е сред нашите активи. Аз се познавам с много политици. Познавам и Бойко Борисов, и Сергей Станишев, и Цветан Цветанов. Няма нищо вярно в твърденията, че зад нас стои политически гръб. Никога не сме се забърквали в политиката и бягаме от тази работа. Днес се запознах и с вас. Това означава ли, че утре вие ще ми помогнете да купя БТВ?", попита Христов водещия Антон Хекимян.

КЕВР има готовност да провери сделката за закупуване активите на ЧЕЗ

"Моля хората да не се притесняват за цената на тока. Със сигурност не зависи от нас дали тя ще поскъпва или поевтинява. Хубавото е, че тези активи остават в България. Темата за ръководството на ЧЕЗ е много важна. Изготвяме възможно най-добрият екип. "Еврохолд" има опит в това нещо", каза още Асен Христов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама