Новият британски премиер ще бъде обявен на 23 юли

16:30, 25 юни 19 / Свят 25 1076 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Победителят в надпреварата за наследник на Тереза Мей на лидерския пост в Консервативната партия и премиер на Обединеното кралство ще бъде обявен на 23 юли, обявиха от управляващата в Лондон партия.

Започва изборът на наследник на премиера Тереза Мей

Към настоящия момент фаворит за поста е бившият министър на външните работи на страната – Борис Джонсън. Негов съперник е настоящият първи дипломат на Лондон Джереми Хънт.

Борис Джонсън е първи във вота за лидер на торите

Двамата кандидати в момента се опитват да привлекат около 160 000 членове на партията, които ще направят окончателния избор, пише АФП.

Пощенските бюлетини ще бъдат изпратени между 6 и 8 юли, а срокът за връщането им е определен в 17:00 часа на 22 юли.

"Обръщението на следващия лидер на Консервативната партия ще бъде направено във вторник, 23 юли. Този процес е договорен с двамата кандидати", се казва в изявлението.

Веднъж след като бъде потвърден нейния наследник, се очаква Мей да посети кралица Елизабет II, за да подаде официално оставка като премиер.

Консерваторите нямат мнозинство в долната Камара на общините в парламента, но управляват чрез съюз с Демократичната съюзническа партия на Северна Ирландия (DUP).

Тереза Мей подаде оставка

Май обяви оставката си миналия месец, след като не успя да сключи сделка с Брекзит чрез парламента, изправена пред опозиция както от консервативните депутати, така и от DUP.

Възможно е основната опозиционна партия да призове членовете си за незабавно гласуване на вот на доверие към новия премиер, за да ги принуди да докажат, че дават подкрепата си за управлението. Това ще се случи до 25 юли, когато парламентът ще излезе в лятната си почивка, или ще стане след като депутатите се върнат на 3 септември. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама