Фандъкова иска Столичният общински съвет да върне четири имота в Борисовата градина на общината

17:45, 25 юни 19 25 1243 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Столичният кмет Йорданка Фандъкова ще поиска Столичният общински съвет да гласува връщането на четири имота в Борисовата градина на общината. Терените са общинска собственост и с решение на СОС от 1997 г. са дадени за управление на „Софийски имоти“, предаде БГНЕС.

Става дума за кръглото кафене „Кривите огледала“, детски кът – „Водно каналче“, Велописта и „Трите дансинга“. В два от терените в момента се намира ресторантът „Веселото село“ и автокъща.

Фандъкова върна плана за Борисовата градина, иска преработване

„След моя проверка през 2017 г. „Софийски имоти“ ЕАД прекрати договорите за наем на земята и задължи наемателите да предадат държането на недвижимите имоти, като терените трябва да бъдат освободени от всички вещи и почистени. Също по моя заповед директорът на дирекция „Общински строителен контрол“ към Направление „Архитектура и градоустройство“ издаде заповеди за премахване на незаконни строежи на терените на „Капитолия“ и „Веселото село“. И двете заповеди са обжалвани пред Административен съд София град. Обжалвани са и прекратяванията на договорите за наем, с които се иска предаване на терените на „Софийски имоти“, като до момента на първа инстанция в полза на „Софийски имоти“ приключи делото с наемателя на терена на автокъща „Капитолия“, казва Фандъкова в доклада си, който ще представи в четвъртък, 27 юни, на общинските съветници.

Тя е категорична, че цялата територия на парка трябва да бъде управлявана от Столична община, която и в момента поддържа и управлява от общинското предприятие „Паркове и градски градини“ и добавя, че паркът, която е изключителна публична държавна собственост е даден за управление на Столична община през 2012 г. с решение на Министерския съвет.

Фандъкова: Трябва устройствен план за Борисовата градина, за да не се строят хотели

„Предлагам на общинския съвет прехвърлянето на владението на имотите да се извърши между ОП „Паркове и градски градини“ и „Софийски имоти“ ЕАД, чрез предавателно-приемателни протоколи в срок, определен от Столичния общински съвет. Това решение кореспондира напълно и със започналата процедура по приемане на Подробен устройствен план на „Княз Борисовата градина“, пояснява още тя и добавя, че подробният устройствен план на „Княз Борисовата градина“, който в момента се обсъжда, следва категорично да защити имотите, които са част от територията на парка като част от зелената система на София, като не допуска инвестиционни намерения на частните собственици, свързани с ново строителство.

За утре пък е насрочено заключителното обществено обсъждане на проекта за ПУП на парка, което ще се проведе в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама