Увеличиха наказанието на шофьора, причинил смъртта на варненския балетист

11:17, 26 юни 19 25 1169 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Варненският апелативен съд измени присъда на Окръжен съд – Варна и увеличи от 9 на 10 години лишаване от свобода присъдата на подсъдимия Петър З., причинил смърт по предпазливост на балетиста Мартин Чикалов.

На 10 септември 2018 година, във Варна при управление на лек автомобил, нарушил правилата за движение по пътищата, превишил разрешената скорост за движение в населено място и по непредпазливост причинил смъртта на Мартин Ч. Подсъдимият е избягал от местопроизшествието и е управлявал без да има необходимата правоспособност.

Делото е преминало по реда на съкратеното съдебно следствие, признаване на вината и фактите, посочени в обвинителниня акт, наказанието се намалява с една трета до седем години лишаване от свобода.

Въззивният съд е увеличил размера на присъденото наказание, след като е намерил, че има превес на отегчаващите вината обстоятелства, които категорично и значително надхвърлят смекчаващите.  

Неправоспособният Петър шофирал по бул. „Приморски“, със 114,6 км в час, а в момента на удара в тялото на балетиста скоростта на автомобила му е била 77 км в час.

„Движение с подобна скорост в населено място, по улица граничеща с градски парк,  при интензивно движение на хора и автомобили в тази част от денонощието и в края на лятото, с изпреварване преди това на други автомобили на кръстовище със светофарна уредба представлява чиста проба „автомобилно хулиганство“, което следва да бъде прието като отегчаващо обстоятелство“ коментира съдът в своето решение. 

По повод твърдяното от защитата на подсъдимия съпричинителство от страна на пострадалия, за който са били събрани доказателства, че е употребил алкохол, въззивният съд отбелязва, че „Първопричината  за настъпване на произшествието се дължи на неправомерното поведение на подсъдимото лице, е на не това на пострадалия. Основен принос в настъпването на крайния резултат има подсъдимият.

Смъртта на Мартин е следствие от тежка черепно-мозъчна травма. След като Петър напуснал мястото, се укрил от органите на реда. Не е бил открит на адреса на родителите си. Бил обявен за общодържавно издирване, а на следващия ден след разговор с адвокат се явил в ОД на МВР.

Решението на Апелативен съд – Варна, подлежи на обжалване пред ВКС в 15 дневен срок.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама