НЗОК обеща да облекчи процедурата по кандидатстване за лечение на онкоболни деца

16:40, 26 юни 19 25 1088 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Представители на Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ се срещнаха с управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев. Повод за срещата бяха проблеми, откроили се в процеса на лечението на малката Мими, които касаят лечението на всички деца с такива заболявания, съобщиха от Касата.

На срещата двете страни са се договорили: че са необходими спешни промени в нормативната уредба, регламентираща достъпа до неразрешени за употреба в България лекарствени продукти; че е необходимо да бъде улеснен пътят на пациентите за кандидатстване пред НЗОК за тези лекарствени продукти, както и за лечение в чужбина; както и че е необходимо да се извърши промяна в декларациите за дарителски сметки, попълвани от родителите, при кандидатстване пред НЗОК за ползване на обществен ресурс.

Кирил Ананиев: Нито НЗОК, нито ИСУЛ имат вина за фаталния край на Мими

На срещата беше потвърдено, че родителите могат да подават молби за лечение в чужбина с непълна документация, която в процеса на разглеждане ще се допълва по служебен път от лечебното заведение за болнична помощ или от родителите.

От Сдружението обърнаха внимание за трудности при подаване на документите, както и посочиха конкретни случаи, в които са получавали противоречива информация от страна на институцията. Националната здравноосигурителна каса пое ангажимент в срок до 3 юли 2019 г. да изпрати в писмен вид до Министъра на здравеопазването предложения за спешни промени в Наредбите на Министерството на здравеопазването.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама