Обмислят преструктуриране на медицинските дейности в Северозападна България

19:45, 26 юни 19 / Политика 25 2590 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Време е да помислим за оптимизиране на медицинското обслужване на населението в рамките на Северозападния район'', това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, след като представи и обсъди прилагането на Методиката за формиране на разходите за персонал с ръководствата на многопрофилните болници във Враца, Видин и Монтана, както и с екипа на Окръжна болница „Св. Анна София, предаде БГНЕС.

Министърът каза, че е различно състоянието в четирите болници. Най-добре, по думите му е Св. Анна.

"Добре стоят нещата и в болницата в Монтана. По-тежко е състоянието в двете болници - във Видин и във Враца. Държавата- в лицето на НЗОК и на МЗ, е осигурило необходимия финансов ресурс, въпросът е че той трябва да бъде заработен. Кои са причините за това, че той не може да бъде заработен - това е най-вече демографският срив в тези две области от една страна; от втора страна - това е липсата на хора, които да работят в системата”, каза Ананиев.

Третият много важен проблем, който съществува според Ананиев, са големите дългове, които имат тези две болници.

''Днес в разговори с трите областни болници са стигнали до важен извод'', каза Ананиев.

Манолова: Медицинските сестри трябва да станат защитена професия, защото изчезват, а всеки от нас е потенциален пациент

„Ние трябва да седнем заедно с тях да видим кои са добрите отделения и клиники във всяка една от тези областни болници, и да разглеждаме доброто медицинско обслужване не само на територията на дадената област, а да гледаме комплексно в Северозападния регион, т.е. Време е да помислим за оптимизиране на медицинското обслужване на населението, то да бъде такова каквото трябва, не в рамките на дадената област, а в рамките на региона, в рамките северозападния район”, каза той.

На въпроса това означава ли, че ще има закриване на отделения и клиники, здравният министър обясни, че тези отделения и клиники, които са добри в дадената област ще останат да работят.

”Тези, които са se доказали, че са по-добри в другата област, там ще концентрираме нашите усилия като капацитет. Тоест всичко, което искаме да го направим е да подобрим обслужването на населението. Независимо от това дали е от Видин или от Враца, това е един регион, в който хората трябва да получат най-доброто обслужване”, заяви министърът.

Според него хората ги интересува да бъдат здрави и добре лекувани, а не е важно дали ще бъде в структурата, наречена МБАЛ-Враца или МБАЛ-Монтана.

„От следващата седмица се разбрахме да седнем и наистина да видим кои отделения и кои клиники имат най-висок капацитет в трите областни болници, и да вземем решение как да преструктурираме тези болници. Те самите разбират, че по този начин не може да продължава”, обясни той и допълни, че тези болници ще бъдат отделни структури, но ще обслужват комплексно населението на дадения регион, като се допълват.

„Преструктурираме медицинските дейности на територията на Северозападна България”, обясни той. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама