Депутатите захващат закона за енергетиката

06:30, 27 юни 19 / Политика 25 1107 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Депутатите ще започнат пленарното заседание днес с първо четене на промените в Закона за енергетиката, целящи постигането на ефективна либерализация на пазара на природен газ, предаде БГНЕС.

С промените депутатите трябва да регламентират създаването на конкурентна среда за добивните предприятия, търговците и потребителите на природен газ, чрез сключването на сделки на организирано място за търговия с ясни правила и справедлива пазарна цена, основана на търсенето на предлагането.

Новите текстове създават нови възможности за търговците да реализират допълнителни количества в качеството им на участници, формиращи пазара (маркетмейкъри) и доставчици на ликвидност, в резултат на текущи проекти за доставка на природен газ от нови източници.

Въвежда се и т. нар. програма gas release, чрез която общественият доставчик освобождава определени количества газ, съответстващи на определен процент от потреблението за всяка предходна година с цел да се постигне по-конкурентен пазар на природен газ.

Така главната цел на новите разпоредби е те да позволят плавното и постепенно преминаване от пазар с регулирани към пазар със свободно договорени цени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама