Жители на софийски села се срещат с АПИ, готвят блокада на Е-79

07:07, 28 юни 19 25 1152 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Спешна среща на експерти на "Пътната агенция" и жители на софийски села ще се състои заради организацията на движението през Владая.

Жителите на селата Владая, Драгичево, Мърчаево, Рударци, Кладница и градовете Перник, Радомир, Кюстендил, Дупница и Благоевград заплашват с мащабен протест, който ще блокира Е-79. Причината - от началото на юли Агенцията спира реверсивното движение, което всяка сутрин се извършва чрез поставяне на конуси, които осигуряват движението посока София в две ленти.

От АПИ организират срещата, за да не се стига до протестни действия и да се намери решение на проблема.

От Инициативен комитет Драгичево съобщават, че след множество разговори е била въведена реверсивна организация на движението в участъка Княжево - Владая от главен път Е-79 с идеята през това време да бъдат изготвени проектите за постоянна реверсивна организация на движението в пиковите часове, която да се контролира от светофарни уредби и подходяща пътна маркировка.

Дни преди приключване на тестовия период и далеч преди да са известни официалните резултати, безспорен факт е изключително удачната форма на организация на движението, която адресира подобряване на пропускателната способност на участъка от път Е-79 между кв. Княжево и с. Владая в посока София, посочва се в позицията им.

Според тях би било голяма грешка мярката да бъде изоставена и като аргумент посочват забелязаните положителни резултати:

Намаляване на времето за пътуване с минимум 20 минути в пиковите часове, като за периода между 7 и 8 часа сутринта намалението надхвърля 30 минути.
Намаляване на изразходеното гориво за автомобилите с 2 000 литра дневно в резултат на ускореното придвижване;
Намаляване на емисиите от вредни газове с минимум 30%;
Намаляване на шумовото замърсяване в района на участъка;
Подобряване безопасността на движението
Повишаване на работоспособността на гражданите вследствие по-бързото им придвижване до/по работа и обратно.

От Инициативния комитет посочват, че на 19 юни на среща в МРРБ са изложили проблемите по пътя София-Перник и са поискали временната реверсивна организация на движението да бъде продължена за още 6 месеца или до окончателното реализиране на проекта за постоянна система за реверсивно движение. Кметът на район "Витоша" Теодор Петков обаче се е противопоставил на идеята с аргумента, че е против реверсивното движение заради недоволството на жителите на Мала кория.

Резултатът е, че сега се противопоставят гражданите от Владая на онези от Княжево и в частност от Мала кория, посочва се в позицията.

По тази причина в неделя ще се проведе протест, който да блокира Е79. Демонстрацията ще продължи и през следващата седмица, когато вече няма да има реверсивно движение.

Протестите са с две искания - изграждане на постоянна система за реверсивна организация на движението и отваряне на северният изход на с. Драгичево посока София.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама