Собственикът на имота и протестиращите в „Младост 1“ искат решение от Фандъкова за парцела

16:23, 29 юни 19 25 1758 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

 

Собственикът на имота в „Младост 1“ до метростанцията и пред блок 73- фирма „Джи Ти Строй“ ЕООД с управител Гергана Симова днес се срещна с протестиращите граждани от района.

Столичният общински съвет по предложение на кмета Йорданка Фандъкова под политически натиск и предстоящите местни избори, спря миналата седмица частичното изменение, с което се обособяваше продължението на бул. „Йерусалим“ и неговото свързване с бул. „Сахаров“ и обособяване на нова регулация на съществуващия имот.

Фирмата днес постави ограда на парцела, което събра протестиращите граждани. Преди Фандъкова да спре строителството, на площта се предвиждаше изграждането на търговска сграда и нова улица, която да облекчи трафика от бул. "Андрей Сахаров" и бул. "Йерусалим". Гражданите обсъдиха ситуацията със собственика Гергана Симова и заедно стигнаха до съгласие да поискат решение на проблема от кмета Йорданка Фандъкова. Те не искат ограда на частния имот, тъй като го ползвали за преминаване и градинка. Собственикът обаче е в правото си да загради земята си. Гергана Симова отправи 3 въпроса към г-жа Фандъкова:

  1. Защо Столична община лъже за статута на имота при положение, че никога не е бил за озеляване?
  2. Как общината ще свърже улиците „Йерусалим“ и „Андрей Сахаров“ в кв. Младост след скандално обърканата реализация на метрото?
  3. Как Столична община се разпорежда с частен имот?

Вече 10 години Столична община се опитва да реализира свързване на улица „Йерусалим“ с улица „Андрей Сахаров“ в кв. „Младост 1“, наложено поради неудачната реализация на метрото и блокирането на съществуващото кръстовище, съпътствано от образуването на транспортни „тапи”. „Изключително сме възмутени от опита да се представи наложеното от Столична община решение за новата улична регулация като инициатива на "Джи Ти-Строй" ЕООД, както и от неумелия и безкруполен опит да бъдем противопоставени на гражданите, живущи в блок 73 с неверни твърдения, че от имот за озеленяване нашият имот щял да бъде застроен с 12 етажен хотел. Ние бяхме настоятелно въвлечени в тази сага още през 2014 г., когато „ДЖИ ТИ - СТРОЙ“ ЕООД закупи поземлен имот с идентификатор 68134.4082.5908. За този имот имаше издадено разрешение за строеж на търговска града, свързана с метрото. В последствие по инициатива на Столична община беше одобрен план за застрояване (ПЗ) и предложена нова улична регулация с Решение № 551/29.07.2009 г. на СОС, при което УПИ ІV и УПИ ХІ пред блок 73 са със свързано застрояване, съобразно зона „Жк”, а не „за озеленяване”. Възниква логичният въпрос какво озеленяване има нужда от спасяване, след като имотът ни никога не е бил отреден за озеленяване, и какъв хотел се спира, след като проектът за застрояване на нашия имот не включва хотел. Идеята на Столична община за такава улична регулация е била неприемлива за предишния собственик на имота, като планът за застрояване от 2009 г. е отменен след влязло в сила решение на Административен Съд София-град“, заяви Гергана Симова.

„След закупуването на имота ние бяхме убеждавани, че предложеното от Столична община решение е удачно и в обществен интерес и, че няма да засегне нашите права и законни интереси независимо, че голяма част от нашия имот (476 кв.м.) подлежи на отнемане за улицата и губим значима част от лицето на имота към улица. Приехме да съдействаме, като никога не сме допускали, че може по такъв груб и популистки начин да се нарушава законът в Република България, превръщайки тази инициатива в 5-годишна сага на неспазване на законоустановени срокове. Към момента дори се стига до абсурдни твърдения, в които ние сме представяни като алчни инвеститори, като средствата за опетняването ни са неверни инсинуации, че от имот за озеленяване нашият имот щял да бъде застроен с 12 етажен хотел“, обясни Симова. Тя допъбни, че Столична община е приела през 2009 г. план за застрояване и улична регулация, опитвайки се да реши предизвикания транспортен проблем, а ние, опитвайки се да съдействаме на общината, търпим най-големите вреди вече 5 години. И към днешна дата стигнахме до патовата ситуация, с която да обясним, че сме потърпевши като протестиращите граждани.

 

 



Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама