Атанас Зафиров: Вместо да подаде оставка, Каракачанов влиза в обяснения

09:05, 30 юни 19 / Политика 25 1144 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За моя изненада, вместо да подаде оставка след изнесените данни от президента Румен Радев за бойните самолети, които ще закупуваме, военният министър влезе в обяснителен режим и за пореден път не доизказа истината. Фактите са, че за парите, които ще дадем, ще получим самолети, които няма да изпълнят целите, заложени с решението на Народното събрание.

Радев: Правителството да направи така, че F-16 да има способности

Това каза Атанас Зафиров, член на ИБ на БСП, пред БСТВ. По думите му, от изнесените данни от държавния глава, самолетите няма да могат да изпълняват функциите „въздух-земя” заради отсъстващото въоръжение.

Атанас Зафиров наблегна на реплики от интервю на Красимир Каракачанов, които са убегнали на анализаторите, а именно, че сега даваме 2,2 млрд. за изтребители, но са нужни още толкова за бомбардировачи.

Каракачанов: Цената на изтребителите е 2,2 млрд. лева и президентът е информиран за това

„Той потвърди казаното от президента, че с пакета, който получаваме за самолетите F-16, няма да позволим те да са многофункционални с една от най-важните си функции – наземна поддръжка”, каза Зафиров. Той заяви, че очаква задълбочен дебат по въпроса в Народното събрание и да се даде отговор защо за толкова много пари ще получим продукт за авиошоу.

Румен Радев за покупката на F-16: Българският народ ще плаща много, но няма да има защита

„Този допълнителен един милиард, за който говори президентът, а Каракачанов определи като хипотетичен, е напълно реален и трябва да се даде, за да придобият самолетите своите пълни бойни готовности. Каракачанов и укрива информация, и лъже”, потвърди Зафиров въпрос на водещия.

Експертът от БСП обясни още, че със закупуването на многофункционалните бойни самолети е трябвало да отпадне поддръжката във времето на старата ни летателна техника. В този случай, с орязаните функции на бъдещите ни изтребители, страната ни ще трябва да дава милиони за ремонт и поддръжка на наличната авиационна техника, обясни още Атанас Зафиров. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама